StoryEditorOCM
KalelargaOPĆA BOLNICA

Nabavljen novi ultrazvučni uređaj na Odjelu za patologiju trudnoće - omogućava brzo oslikavanje i pouzdane rezultate pregleda!

Piše M. K.
18. listopada 2024. - 08:53

Opća bolnica Zadar, kao prva ustanova u sektoru javnog zdravstva u nas, nabavila je Voluson Signature 18, najnoviji model ultrazvučnog uređaja namijenjen ginekološkim i opstetričkim pregledima, renomiranog svjetskog proizvođača GE HealthCare. Aparat je instaliran u Službu za ginekologiju i opstetriciju, preciznije na Odjel za patologiju trudnoće. Zahvaljujući ugrađenim alatima, baziranim na tehnologiji umjetne inteligencije, novi ultrazvučni uređaj omogućava brzo oslikavanje i pouzdane rezultate pregleda. Vrhunska tehnologija koju ovaj uređaj koristi omogućava liječnicima slike u visokoj rezoluciji s prikazom brojnih detalja, vrhunskim prikazom boja te iznadprosječnim 3D/4D prikazima. U konačnici to znači još kvalitetnije liječenje i zdraviju budućnost za sve žene bilo da je riječ o trudnicama čija se trudnoća vodi kao patološka ili ženama koje imaju dijagnozu karcinoma.

image

Novi UZV uređaj

Opća Bolnica Zadar/Slobodna Dalmacija

„Ovo je stepenica više u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Novi uređaji, poput ovog, imaju i bolju mogućnost primjene color dopplera kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Dijagnostika nesumnjivo grabi naprijed i mi kao ustanova ne zaostajemo za njom“, kazala je Milka Matešić, dr.med., voditeljica Odjela za patologiju trudnoće.

Uz pomoć tehnologija umjetne inteligencije i brojnih automatskih alata i mjerenja, trajanje samog pregleda je kraće, dok se dijagnostička pouzdanost povećava.

„Sve što je diferentnije problematike kod bolničkih pacijentica, pratimo sada ovim uređajem. Moderan je, brz i daje nam kvalitetniju sliku. Služba za ginekologiju i opstetriciju ima dovoljan broj ultrazvučnih aparata, a kako dijagnostika napreduje, mi obnavljamo našu opremu“, kazao je Zdenko Matas, dr.med., pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju.

image

Novi UZV uređaj

Opća Bolnica Zadar/Slobodna Dalmacija

Sredstva za kupnju ultrazvučnog uređaja Voluson Signature 18, u iznosu od 95.975 eura, osiguralo je Ministarstvo zdravstva.

Podatak iz upravo objavljenog izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslužio nam je kao prilika da s ovo dvoje liječnika provjerimo stopu nataliteta u Zadarskoj županiji. Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 32.170 djece, najmanje od 1991. godine. Gotovo dva desetljeća u našoj smo se županiji kretali između 1500 i 1800 novorođenih, no zadnje smo dvije godine pali ispod brojke 1500.

image

Novi UZV uređaj

Opća Bolnica Zadar/Slobodna Dalmacija

Godina 2024. bi mogla popraviti posljednju demografsku sliku, jer prema podacima iz zadarskog rodilišta do polovice listopada rođeno je stotinjak djece više nego li u istom razdoblju prošle godine.

Uz modernizaciju medicinske opreme te najavu preobrazbe zadarske Ginekologije kroz energetsku obnovu, nadajmo se kako će 2024. obilježiti i zaustavljanje trenda pada nataliteta.

18. listopad 2024 08:54