StoryEditorOCM
KalelargaTEŠKA POVREDA DUŽNOSTI

Načelnik Postaje granične policije Gračac Perica Ešegović udaljen iz službe, a o svemu obaviješteno i državno odvjetništvo u Zadru!

Piše Božana Sviličić
4. studenog 2022. - 17:00
Perica Ešegović s načelnikom PU zadarske Antonom Dražinom i zadarskim županom Božidarom LonginomMup/Slobodna Dalmacija

Načelnik Postaje granične policije Gračac, 52-godišnji Perica Ešegović udaljen je iz službe zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti. Protiv načelnika policije nadležne za kontrolu prelaska državne granice, u zakonskom roku će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

- Policijska uprava zadarska o poduzetim mjerama i radnjama u sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u kaznenopravnu odgovornost policijskog službenika posebnim će izvješćem izvijestiti nadležno državno odvjetništvo u Zadru zbog donošenja daljnje meritorne državnoodvjetničke odluke - rekli su u u PU zadarskoj.

Ešegović se sumnjiči za težu povredu službene dužnosti u što inače spada davanje podataka neovlaštenim osobama, nepravilno ili nenamjensko korištenje povjerenih sredstava, poduzimanje ili nepoduzimanje bilo koje radnje sa ciljem onemogućavanja ili otežavanja pravilnog funkcioniranja službe, nedolično ponašanje u službi ili izvan službe, iznošenje neistinitih činjenica o službi, te ponavljanje lakših povreda službene dužnosti.

Iako se u MUP-u službeno ne navode detalji vezani uz Ešegovićevu kaznenu odgovornost, izvori iz policije navode kako se dovodi u vezu s mobingom na poslu, te mogućim falsificiranjem dokumenata.

Ešegovićevu odgovornost će osim tužiteljstva, razmatrati i MUP-ov disciplinski sud. Za težu povredu službene dužnosti, uz disciplinske sankcije određene općim propisom, može izreći i disciplinsku sankciju prestanka radnog odnosa uvjetno na vrijeme od tri do 12 mjeseci.

Ešegović, rođen u BiH, izabran je za šefa Postaje granične policije Gračac 28. studenog 2018. nakon što je u konkurenciji s još jednim kandidatom na natječaju MUP-a ostvario najveći broj bodova.

Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je tada na prijedlog načelnika PU zadarske Antona Dražine rješenje da se Ešegović, s visokom stručnom spremom, te zvanjem glavnog policijskog inspektora, imenuje na mjesto načelnika u Postaji granične policije Gračac na razdoblje od pet godina.

image

Načelnik Postaje granične policije Gračac Perica Ešegović

Mup/Slobodna Dalmacija

Riječ je o specijaliziranoj – graničnoj policijskoj postaji druge kategorije sa sjedištem u Srbu, a obuhvaća Općinu Gračac, odnosno mjesne odbore Gračac i Srb.

Nadležna je za nadzor državne granice, odnosno kontrolu prelaska državne granice na pripadajućim graničnim prijelazima i zaštitu dijela državne granice s Bosnom i Hercegovinom u dužini od 48,9 kilometara. Nadležna je i za obavljanje drugih policijskih poslova i poslova u vezi izravnog ostvarivanja prava, obveza i pravnih interesa građana, pravnih osoba, državnih i drugih tijela u području unutarnjih poslova te poslova sigurnosti cestovnog prometa.

Po površini koju obuhvaća spada u jednu od najvećih policijskih postaja u Republici Hrvatskoj, koja na području svoje teritorijalne nadležnosti obavlja poslove granične, temeljne i kriminalističke policije, te upravne poslove.

Radi postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Vlada je još 2018.godine donijela uredbu o preustroju deset postojećih policijskih postaja u postaje granične policije. Postaja granične policije Donji Srb i policijska postaja Gračac spojene su u jedinstvenu postaju granične policije Gračac.

01. svibanj 2024 12:31