StoryEditorOCM
KalelargaPRESS KONFERENCIJA

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBJAVIO NOVE PODATKE: Broj oboljelih od koronavirusa porastao na 382, porastao i broj izliječenih

Piše Jutarnji.hr
24. ožujka 2020. - 16:20
Konferencija za medije Stozera civilne zasttite Republike Hrvatske. Na fotogrfiji Krunoslav Capak, Davor Bozinovic, Vili Beros, Alemka Markotic.  Fah/Pool

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj je press konferenciji u 16 sati objavio nove podatke o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj.

- Od jutros imamo 21 novi slučaj koronavirusa, ukupni broj oboljelih je 382.  Ukupni broj današnjega povećanja je 67, što je u okviru očekivanja. Napravljeno je više od 3100 testova, a otpustili smo i 16 bolesnika koji su ozdravili. Također, ohrabruju i podaci iz Italije u kojoj se smanjuju brojke novo oboljelih i smrtnih slučajeva -  rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na početku.

 - Naše mjere djeluju poput antibiotika i sve su bazirane na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučujem svima vama da vjerujete struci - rekao je Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio se Italiji na 26 šatora koje su, usprkos teškoj situaciju u zemlji, poslali Hrvatskoj.

Upitan o širenju lažnih informacija i stranici "samoizolacija.hr" na kojoj se navodno prijavljuju osobe koje krše mjere samoizolacije, Božinović je rekao da će se sve provjeriti.

 - Sve grane policije su u pogonu, uključujući i kriminalističku policiju koju treba pohvaliti i da je riješila nekoliko slučajeva ubojstva posljednjih dana. I ne treba pohvaliti samo policiju, nego i druge službe. Državni inspektorat vrlo je revan u praćenju kršenja mjera samoizolacije, ali i u slučaju povećavanja trgovačkih marži na proizvode na koje se to ne smije. Mogu samo reći da sam razočaran da među nama postoje oni koji bi u ovoj situaciji htjeli dodatno zaraditi na pelenama, dječjoj hrani i tako dalje. Nakon što sve prođe, nećemo zaboraviti kako su se neki ponašali u ovim uvjetima - rekao je Božinović. 

Dr. Markotić rekla je da nema novih podataka o novim slučajevima na respiratoru:

 - Za sada nema nekih promjena u odnosu na 9 ujutro - kazala je.

Upitan o ljudima kojima su stradali automobili u potresu, Božinović je rekao da policija i centri za tehničke preglede rade te se može konstatirati totalna šteta.

 - Službe tu moraju odraditi svoj dio posla. To se ne može samo ako je taj dio Zagreba opasan za kretanje - rekao je Božinović.

Ministar je još jednom rekao da žele napraviti pravi balans s poslodavcima kako bi od kuće radili svi koji mogu, ali da ekonomski tokovi ne smiju stati.

 - Poslove se treba obavljati s minimumom potrebnih radnika te provesti potrebne epidemiološke mjere.

 

24. travanj 2024 18:49