StoryEditorOCM
KalelargaČESTITKE LAUREATIMA

Nagrađeni Zadrani na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe: priznanja uručena novinaru Vladimiru Šetki i Brodogradilištu Filipi

Piše Zadarski.hr
5. prosinca 2023. - 22:16

Na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira u povodu  blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, u Puli su dodijeljena tradicionalna priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj.

image

Vladimir Šetka

Ovogodišnje priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva u Hrvatskoj  uručeno je Vladimiru Šetki, novinaru Informativno-medijskog servisa i uredniku „Pomorske večeri“ iz zadarskog Centra Hrvatske radiotelevizije. Šetka je i dobitnik godišnje nagrade svoje matične kuće – HRT-a, a s ostalim kolegama urednicima Pomorske večeri nagrađen je Plavom vrpcom Vjesnika, Večernjakovom ružom za emisiju godine, te priznanjem Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum.

Sa zadarskog područja, uz Šetku se među nagrađenima našlo i Brodogradilište Filipi iz Sukošana koje je dobilo priznanje za doprinos razvoju pomorske kulture te očuvanje tradicije.

Brodogradilište Filipi d.o.o. je obiteljska tvrtka koja ima dugu tradicijsku brodograđevnu djelatnost. Obitelj Filipi smatra se začetnicima drvene brodogradnje na ovom dijelu Jadrana i šire. Sredinom 18. stoljeća Paško Filipi s obitelji doselio je iz Korčule u Betinu 1745. g. te sa sobom donio znanje i alat za izradu drvenih brodova, a 1932 g. njegovi potomci Ante Filipi sa sinovima Šime, Krste i Ljube osnivaju brodogradilište u Sukošanu. Današnje obiteljsko brodogradilište trenutno zapošljava sedam zaposlenika koji obavljaju razne poslove u brodogradnji, nautici te nastavku tradicijske drvene brodogradnje.

Nagradu su primili Ljubommir i Joso Zrilić, vlasnici Brodogradilišta Filipi.

image

Ljubomir i Joso Zrilić

 

21. lipanj 2024 22:13