StoryEditorOCM
KalelargaPRAVOSUĐE

Nakon četiri mjeseca DSV suspendirao sutkinju Trgovačkog suda u Zadru optuženu za krađu: do jučer je normalno sudila!

Piše I.N.
20. svibnja 2023. - 09:42

Tina Grgas (40), sutkinja Trgovačkog suda u Zadru optužena za krađu, ne smije suditi iduća tri mjeseca.

Odluku o privremenom udaljavanju sa sudačke dužnosti donijelo je Državno sudbeno vijeće na sjednici održanoj u petak.

Četiri mjeseca nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv Grgas za krađu u jednom zadarskom trgovačkom centru, sutkinja je privremeno suspendirana, čime je poništena odluka predsjednika Trgovačkog suda u Zadru Tomislava Jurline. On je optuženu sutkinju nakon podizanja optužnice najprije udaljio sa sudačke dužnosti, ali je ubrzo vratio, tako je da je optužena nastavila održavati rasprave i izricati presude.

image

Zgrada Trgovackog suda, Opcinskog suda, Opcinskog drzavnog odvjetnistva

Jure Miskovic/Cropix

Sutkinja se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz trgovine "C&A" u trgovačkom centru "Supernova" u Zadru, otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267,04 eura. Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine. U drugom takvom pokušaju navodno su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji. 

Iako je počinila dvije krađe u razdoblju manjem od mjesec dana, Grgas je prijavljena za jedno, a ne dva odvojena kaznena djela, odnosno za počinjenje produljenog kaznenog djela protiv imovine jer su djela za koja se tereti prostorno i vremenski povezane te čine jedinstvenu cjelinu u pravnom smislu. Sutkinja je u razmaku od 20 dana iz iste trgovine u dva navrata krala odjevne i druge predmete, čime je počinila produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Optužnica protiv Tine Grgas još uvijek nije potvrđena od strane optužnog vijeća Općinskog suda u Splitu koja bi trebala biti donesena iduća tri mjeseca dok je sutkinja pod suspenzijom. Ako optužnica bude potvrđena, slijedi sudski postupak.

17. travanj 2024 00:19