StoryEditorOCM
KalelargaNAPAD NA ALTERNATIVU

Nakon koncerta nasilje u ‘Nigdjezemskoj‘: ‘Četiri cure i dva momka po tijelu i glavi izudaralo je par ćelavih četrdesetogodišnjaka neonacista!‘

Piše B.S.
1. ožujka 2022. - 11:21

U Autonomnom kulturnom centru 'Nigdjezemska' u bivšoj vojarni 'Stjepana Radića' u zadarskom kvartu Voštarnica u subotu je nakon koncerta metal sastava 'E.N.D.' i 'Serpentslain' došlo do fizičkog sukoba. Prema navodima koje je 'Nigdjezemska' objavila na svojoj Facebook stranici dio sudionika koncerta napalo je 'par ćelavih četrdesetogodišnjaka', lokalnih neonacista i ekstremnih nacionalista.' Muškarci su imali istaknuta nacistička obilježja.

- Na našu žalost četiri cure i dva momka su udareni u glavu i po tijelu od strane par ćelavih četrdesetogodišnjaka. U sedam godina programa nikad se nije desio incident u prostoru. Žao nam je da je povjerenje, poštovanje i sigurnost prema Nigdjezemskoj narušeno. Da ne idemo u detalje osjećamo se napadnuto i ne osjećamo se sigurno. Odgađamo sve koncerte koji su bili dogovoreni u nadolazećem razdoblju – poručili su zadarski alternativci.

Prijavu o fizičkom napadu u 'Nigdjezemskoj' u zadarskoj policiji nisu dobili, no o cijelom će slučaju provesti kriminalističko istraživanje.

- Policija će temeljem saznanja koje ima poduzeti sve mjere iz svoje domene. O tom incidentu nismo zaprimili prijavu, tu je večer zabilježeno jedno narušavanje javnog reda i mira – rekli su u policiji.

U Nigdjezemskoj navode kako je program volonterski vođen, te kako pojedinci koji besplatno rade oko aktivnosti, programa i održavanja prostora dovoljno izdvajaju svoje vrijeme za zadarsku alternativnu scenu, kulturu u gradu i socijalni angažman.

- Žao nam je da se još jednom glava okreće od nasilnika, te ovog puta od izudaranih cura. Svi koji prate rad Nigdjezemske znaju da je sam prostor bio napadnut bez povoda desetke puta od lokalnih neonacista i ekstremnih nacionalista, doduše jako marginalne skupine ljudi ali jako neugodne i nasilne.

Te iste politike i motivi bili su uzrok subotnjeg incidenta i zbog čijih posljedica ne toleriramo lokalna nacistička ni fašistička obilježja u prostoru. Zbog takvih iskustava i politika ne prihvaćamo autoritarne svjetonazore, govor mržnje, diskriminaciju, lokalni rasizam, ovakav seksizam ni nasilje u prostoru. Ako vam se nešto ne sviđa jednostavno ne trebate dolaziti i pustite ljude da žive u miru. Molimo vas da razumijete naše stanje i podržite prostor u gradnji neke pozitivne priče. Mjesta za promjenu u kojoj ćemo se svi osjećati sigurno- poručuju iz Nigdjezemske.

Civilna inicijativa okupljena oko prostora bivše kotlovnice u vojnom kompleksu “Stjepan Radić” u Zadru, kroz prethodne dvije godine zauzela je te sama obnovila derutnu zgradu s namjerom okupljanja u autonomnu društveno-kulturnu scenu.

18. travanj 2024 12:10