StoryEditorOCM
KalelargaGENERALNI VIKAR

Nakon što je izvjesio zastavu HOS-a, Zadarska nadbiskupija pokrenula kanonski izvid i postupak prema župniku don Tomislavu Vlahoviću u Salima

Piše Zadarski.hr
3. svibnja 2021. - 10:56

Nakon najnovijeg incidenata don Tomislava Vlahovića, župnika u Salima, priopćenjem se u ime Zadarske nadbiskupije oglasio mons Josip Lenkić, generalni vikar. Prenosimo ga u cijelosti.

Ordinarijat Zadarske nadbiskupije je upoznat s događajima o kojima je pisano posljednje vrijeme, a odnose se na župe Sali i Luka te na postupanja župnika don Tomislava Vlahovića. 

Određeni stavovi, izjave i postupanja župnika don Tomislava, gledom na nepoštivanje crkvenih odredbi koje se tiču koronavirusa i postavljanja stjegova na župnu kuću, izazvala su, nažalost, negodovanje vjernika, te prouzročila određenu zbunjenost.

A) Župnici znaju da se na crkvene zgrade može isticati isključivo državni stijeg i eventualno papinska zastava, o čemu je svojevremeno upozoren i don Tomislav Vlahović.

B) U svezi s poštivanjem mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa svi su župnici u Zadarskoj nadbiskupiji dobili Odredbe koje je izdala HBK i Zadarska nadbiskupija. One su javno objavljene i treba ih se pridržavati, kako sa strane crkvenih službenika tako i sa strane vjernika ove Nadbiskupije. 

Budući da su na ovaj Ordinarijat stizale usmene i pismene pritužbe gledom na točke A i B, Nadbiskupija je pokrenula uobičajeni kanonski izvid i postupak, o čemu će javnost biti izviješćena kad proces završi. Izražavamo žaljenje zbog sablazni i nereda pa molimo sve koji su time pogođeni neka imaju strpljenja i razumijevanja dok kanonski postupak traje.

Za Zadarsku Nadbiskupiju

Mons Josip Lenkić, Generalni vikar

image
Zastava HOS-a na zgradi Župnog dvora u Salima
čitatelj/Zadarski.hr
17. travanj 2024 23:21