StoryEditorOCM
KalelargaBUDUĆI IZGLED FOŠE?

Nakon što su prebojani, opet osvanuli navijački grafiti na kojima je hrvatski grb s prvim bijelim poljem i rasistički simbol američke konfederacije!

Piše M.K.
25. rujna 2020. - 15:13

Turistički stručnjak Terry Stevens u svojoj novoj knjizi „Wish you were here“ uvrstio je Zadar, Lošinj i Rovinj na popis 50 najboljih svjetskih destinacija. Zadar je u knjizi predstavljen kao grad najljepšeg zalaska Sunca na svijetu, kao najstariji hrvatski grad i mjesto na kojemu se nalaze Morske orgulje na kojima valovima svira more.

Zadar je predstavljen fotografijom drevne lučice Foša, a kako stvari stoje, ubuduće će turističku vizuru Foše krasiti i grafiti nepoznatog autora, a čije je risanje poduzela Udruga navijača Tornado koja se prošloga tjedna na svojoj stranici na Facebooku pohvalila novim grafitima nacrtanim na staroj i derutnoj zgradi ledane Adrije u Foši.

Novi su grafiti privukli pažnju javnosti jer se radi o staroj gradskoj jezgri i zaštićenom području, opasanom i bedemima koji se nalaze u svjetskom registru UNESCO-a, pa se posebno osjetljivo doživljava svaka promjena izgleda. A ona to s Tornadovim grafitima definitivno jest. Uz to, Tornado je ruševnu zgradu "ukrasio" i hrvatskim grbom koji se razlikuje od službenog izgleda na državnom stijegu jer počinje prvim bijelim poljem kakav se povezuje s fašističkim režimom iz vremena NDH. S druge strane zgrade prema moru nacrtan je simbol američke konfederacije, što je izazvalo i rasističke konotacije.

Nakon što se informacija o tome pojavila u medijima, grafit na kojem se nalazio grb s prvim bijelim poljem prebojan je bijelom bojom. Prema svemu sudeći reagirao je vlasnik zgrade, jer su se gradska vlast, odnosno komunalno redarstvo, opravdavali da "djeluju" samo na javnim površinama.

Ubrzo je međutim grb opet osvanuo u istom obliku na istom mjestu i to na dan pripojenja Zadra Matici zemlji, pa se priča s grafitima u Foši vratila na početak. Autori grafita očigledno ne odustaju od svog "ukrašavanja" Foše. Iako se radi o derutnoj zgradi kojoj je predviđeno rušenje i na čijem bi se mjestu u budućnosti trebao izgraditi hotel, novi su grafiti na njoj uočljivi i mijenjaju izgled povijesne lučice s kopna i s mora, pa je vrlo čudno kako do sad nisu reagirali gradske vlasti i konzervatori. Ili u grafitima, za razliku od javnosti, oni ne vide ništa sporno pa će ovo postati i "službeni" budući izgled Foše?

Bilo je ovoga grada prije, a bit će ga i nakon nas. Ožiljci koje ostavljamo na njemu, govorit će samo o nama, ne o njemu...

19. travanj 2024 03:45