StoryEditorOCM
KalelargaNEZAKONITOSTI SU IPAK UTVRĐENE:

Natječaj za ravnatelja Narodnog muzeja na koji je pristigla samo prijava Renate Peroš je - poništen!

Piše L.B.
17. srpnja 2019. - 18:35
nmz_presica1-160113

Natječaj za imenovanje ravnatelja Narodnog muzeja Zadar je poništen.

Ova neočekivana odluka objavljena je u srijedu u Narodnim novinama.

Odluka je neočekivana, jer je Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar u svibnju ustvrdilo da je prijava Renate Peroš na natječaj uredna i da se može proslijediti Županijskoj skupštini na odlučivanje.

Podsjetimo, na natječaj koji je u Narodnim novinama objavljen 3. travnja, a zaključen je 11. travnja, javila se samo aktualna v.d. ravnateljica Renata Peroš. U svibnju je Upravno vijeće otvorilo pristiglu ponudu, utvrdilo da je valjana, te je donijelo odluku da Skupštini Zadarske županije predloži Renatu Peroš za novi, treći mandat, na čelu Narodnog muzeja Zadar.

Natječaj je ipak poništen, što je u srijedu objavljeno u Narodnim novinama:

„Na temelju članka 26. Zakona o muzejima (Narodne novine broj 61/18) i članka 34. Statuta Narodnog muzeja Zadar od 31. siječnja 2019. godine, Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar na svojoj 14. sjednici održanoj 13. lipnja 2019. godine donijelo je

ODLUKU O PONIŠTENJU NATJEČAJA

za imenovanje ravnatelja/ice Narodnog muzeja Zadar objavljenog u Narodnim novinama br. 33/19 od 3. travnja 2019. godine, na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Zadar i na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar“, stoji u Narodnim novinama, s potpisom „Narodni muzej Zadar“.

Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač upozoravao je da su neke odredbe ovog natječaja nezakonite, o čemu je zatražio i mišljenje Ureda državne uprave Zadarske županije. Iz te institucije odgovoreno je da su izmjene Statuta NMZ-a iz siječnja ove godine, temeljem kojih je i pisan natječaj za izbor ravnatelja, nezakonite, te da je Statut potrebno uskladiti sa zakonima koje su i naveli.

Međutim, predsjednica Upravnog vijeća NMZ-a Marina Dujmović Vuković, pravnica, oštro je osporila takve navode Ureda državne uprave, te izjavila da se ona s njima ne slaže. Stoga je Upravno vijeće u svibnju prihvatilo prijavu Renate Peroš na natječaj za ravnateljicu NMZ-a kao valjanu, te je proslijedilo u proceduru na odlučivanje županijskim vijećnicima.

Ipak u srijedu, 17. srpnja, iznenađenje na stranicama Narodnih novina: natječaj je poništen, Peroš ostaje v.d. ravnateljica, što može biti samo do 30. rujna.

19. travanj 2024 03:23