StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: ČETVRTAK PREDVEČER PARK ŠUMA MUSAPSTAN

Ne prestaju onečišćenja bacanjem otpada, a sad je još počela i sječa borova!

Piše Branko BOŽIĆ
8. studenog 2018. - 19:05
WP_20181108_15_26_57_Smart

Unatoč našim učestalim pisanjima, fotografiranjima, apelima i tome slično, da se već jednom prestane onečišćivati i zagađivati Bogom danu zelenu prirodnu ljepotu park šumu Musapstan, nema pomaka ka boljemu.

Da je uistinu tako može se zaključiti po ovim našim najnovijim fotografijama, koje smo nažalost ovjekovječili u predvečerje ovog četvrtka. Park šuma Musapstan dosta je veliko područje i teško ga se na ovaj način novinarskim perom i kamerom može sačuvati od neodgovornih pojedinca. Izgleda da što mi više pišemo i fotkamo, to jest evidentiramo, zagađivači to još žešće rade na terenu.

Zaista se ovoj pošasti jednom mora stati na kraj. Mi imamo rješenje! A da li ga i odgovorni imaju? Ako ga pak imaju hoće li ga već jednom provesti u djelo? No, to je već kako ona stara poslovica kaže "drugi par postola". Ovom prilikom željeli bi upozoriti izletnike, šetače, trkače, maratonce, bicikliste, vlasnike pasa, gljivare i sve ostale zaljubljenike u park šumu Musapstan, da se u šumi već dvadesetak dana pomoću specijaliziranih strojeva jedne slovenske tvrtke sa sjedištem u mjestu Črnomelj u blizini Novog Mesta, izvode opsežni poslovi čišćenja, sječe i uklanjanja borova i da su dijelom šumske staze i prosike neprohodne i opasne za kretanje.

Tim su opasnije što nalogodavci navedenih poslova na mjestima na kojima se izvode ne baš bezopasni poslovi, nisu bili u stanju postaviti ama baš nikakve znakove upozorenja, što je zaista nedopustivo. Koliko će navedena sječa i odvoz trupaca prema Solani Pag trajati te kada će se privesti kraju teško je kazati, jer sve ovisi o vremenskim prilikama. Za nadati se je da će se po okončanju radova šumske staze i prosike, ipak dovesti u prvobitno stanje, pa čak i u još bolje, te kako ogromno posječeno i porazbacano na sve strane odbačeno granje i krošnje, neće ostati nezbrinuto i uklonjeno, jer u protivnom to bi bilo ravno katastrofi.

30. travanj 2024 21:24