StoryEditorOCM
KalelargaISKORISTITE VIKEND

Nedjelju provedite na suncu jer već sutra stiže promjena vremena: evo što nas čeka u trećem tjednu prevrtljive veljače

Piše PSD
13. veljače 2022. - 08:41

Još danas možemo uživati u toplom i vedrom vremenu, a sutra nas već očekuje jugo i naoblaka, kako i priliči prevrtljivoj veljači. Vremensku prognozu Bojana Lipovšćaka donosi N1.

"Anticiklona nad Europom premješta se prema istoku.

Vrijeme nad zapadnom i sjevernom Europom pod utjecajem je ciklone sa središtem južno od Islanda, a sjeverno od Velike Britanije. Ciklona i s njom povezani frontalni sustav premješta se prema jugu nad Europsko kopno.

Mlazna struja prelazi preko Atlantika i račva se nailaskom na Europsko kopno na sjevernu granu koja putuje preko Skandinavije i južnu granu koja skreće prema Gibraltaru.

Očekujemo u utorak razvoj Genovske ciklone, a na Jadranu i u našim krajevima jugo i kišu.

Danas se još nalazimo pod utjecajem anticiklone koja podržava stabilno vedro vrijeme.

Na sjevernom Jadranu puše slaba do umjerena anticiklonalna bura. Nad južnim Jadranom zadržala se manja količina nestabilnog zraka te je djelomice oblačno.

Anticiklona slabi i premješta se prema istoku, a tlak zraka pada. Nad naše krajeve visinski jugozapadni vjetar donosi topao i vlažan zrak sa Sredozemnog mora.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti su bile od -4 do 0, mraza je bilo u priobalju i unutrašnjosti Istre gdje se u Pazinu temperatura na 5 centimetara iznad tla spustila na -10ºC. Na Jadranu su temperature bile od 2 na sjevernom djelu do 10 na otocima i na jugu Dalmacije.

Danas će u cijeloj zemlji vrijeme biti sunčano, osim na južnom Jadranu gdje će biti povećane promjenljive naoblake.

Na Jadranu vjetar u okretanju na jugo.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 12 na Jadranu do 14ºC.

Od ponedjeljka, veljača će opet pokazati svoju prevrtljivu ćud, zapuhat će jugo uz porast naoblake.

U unutrašnjosti kišu prognoziramo u utorak. Jutarnja temperature zraka u porastu uglavnom iznad nule, a poslijepodne će se živa popeti i do 15ºC. Na Jadranu uz jugo više oborine očekujemo u utorak na Kvarneru.

Promjenjivo kišovito vrijeme zadržat će se do sredine tjedna, a od četvrtka više sunca uz temperaturu do 15C", navodi iskusni sinoptičar za N1.

15. lipanj 2024 07:07