StoryEditorOCM
KalelargaNESREĆA NA MORU

Nitko od sedam članova posade ribarskog broda "Atlant" nije ozlijeđen, s pomoćnom brodicom došli do Kukljice

Piše Iva Ivanac
27. rujna 2022. - 16:23

U pomorskoj nesreći koja se u utorak ujutro dogodila kod otoka Iža, na dubinu od 60 metara potonula je 17 metarska ribarica "Atlant". Havariju je najvjerojatnije izazvalo olujno nevrijeme, odnosno pijavica koja je zahvatila brod. Uhvaćen u snažni kovitlac ”Atlant” se jako nagnuo i prevrnuo, ali na sreću nitko od sedam članova posade nije ozlijeđen. Riječ je inače o jednom od najstarijih ribarskih brodova na Jadranu, izgrađenom 1908. godine.

- Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila 27. rujna oko 7.45 sati u blizini rta Parda, s južne strane otoka Iža. Obavijest o potonuću zadarskoj Kapetaniji u utorak ujutro, oko 9.20 sati, uputio je zapovjednik ribarskog broda ”Atlant“, dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske, istaknuli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navodeći kako je posada s pomoćnom brodicom pristala u Kukljicu na otoku Ugljanu. 

Prema aplikaciji Vesselfinder, koja bilježi kretnje brodova, vidljivo je kako je brod isplovio iz Kukljice. Do vlasnika jednog od najstarijeg ribarskog broda u županiji, Šime Blagdana, u utorak nismo mogli doći jer je, kako doznajemo, u nesreći izgubio mobitel. 

- Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika, nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja, ističu iz resornog ministarstva navodeći kako službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskom prometu tim područjem. 

Ipak, zbog plutajućih predmeta s potonulog broda iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu.

- Na poziciji potonuća uočeno je manje onečišćenje mora, a s obzirom da je u brodskom spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine, kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje, kazali su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Brod ”Atlant” izgrađen je 1908. godine u Rijeci, a prvotno se zvao "Istraživač". Krajem 1951. godine kupljen je za potrebe dubrovačkog akvarija, a sada je svoj put skončao na dubini od 60 metara pored rta Parda. 

image
MMPI
image
MMPI
17. travanj 2024 23:25