StoryEditorOCM
KalelargaSTAV CRKVE

Novi zadarski nadbiskup o Domu županije: "Materijalna dobra moraju biti u službi naroda, želimo razgovarati s društvom i kroz dijalog naći najbolje rješenje"

Piše AVŠ
23. lipnja 2022. - 12:48

- Ako Zadarska nadbiskupija dobije tu zgradu, neće ju prodavati jer ni do sada ništa prodavala. Mi smo planirali u nju prebaciti knjige iz našeg arhiva oštećene u poplavi jer se nalaze u jednom neuvjetnom prostoru, te našu biblioteku Metropolitanu. Te vrijedne knjige zaslužuju da budu izložene javnosti. Ovo toga se bespotrebno  stvorila afera, kao da mi nešto radimo ispod žita, a to je sve odrađeno preko našeg pravnika kojeg smo ovlastili za pregovore s državom- kazao je još uvijek aktualni nadbiskup mons. Želimir Puljić  danas na temu koja već mjesecima zaokuplja javni prostor: sudbina Doma županije. Puljić je još dodao kako to  "sigurno nije adekvatan prostor za glazbene škole, što se spominjalo kao opcija, jer nije dovoljno velik"

Novi zadarski nadbiskup, mons. Milan Zgrablić, čije je zaređenje danas najavljeno, sličnog je stava. 

- Ja mislim da Nadbiskupija ima što pokazati, to su knjige koje nikada nisu pokazane, a nedostupne i stručnjacima i studentima koji bi ih možda istraživali. Načelno mogu kazati da crkvena dobra koja Crkva dobiva natrag nisu pokloni, već jedinice koje su Crkvi oduzete. Ta imovina Crkvi ne smije služiti za pokazivanje moći.  Crkvena dobra nisu svrha sama sebi, ako neće biti na dobro cijelog naroda, ne treba ni Crkvi. Materijalna dobra moraju biti u službi naroda, želimo razgovarati s društvom I kroz dijalog naći najbolje rješenje, rekao je Zgrablić.

25. travanj 2024 02:26