StoryEditorOCM
KalelargaU SUBOTU

Obilježavanje 80. obljetnice oslobođenja fašističkog logora na Molatu: polazak iz gradske luke katamaranom

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2023. - 12:40

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima u subotu, 16. rujna, pod pokroviteljstvom Vlade RH poziva članove i građane na obilježavanje 80. obljetnice oslobođenja fašističkog logora Molat.

Polazak iz gradske luke Zadar na Molat unajmljenim katamaranom ‘Antonija‘ brodara GV- line organiziran je u 9 sati, a povratak u 15 sati. Putovanje u jednom pravcu traje oko jedan sat.

Iz udruge poručju zainteresiranima da se zbog ograničenih putnih mjesta obavezno najave na e-mail: udruga.lidumkol@gmail.com

Slobodna mjesta se mogu pratiti i na adresi: www.udruga-lidumkol.org

Koncentracijski logor na Molatu otvoren je 30. lipnja 1942. godine, odmah je ograđen bodljikavom žicom, a izgrađeno je i pet bunkera, stražarnica, a čuvalo ga je oko 180 karabinjera i oko 500 vojnika među kojima su bili i zloglasni crnokošuljaši (‘camice nere‘), okrutni pripadnici jedinice sastavljene od članova fašističke stranke.

Mnogi su logoraši odvedeni u svoja mjesta prebivališta i tamo strijeljani u znak odmazde za neke događaje ili pak poradi zastrašivanja naroda, a dosta je logoraša prebačeno i u radne i civilne logore na području Italije. Žene, djeca, starci i odrasli logoraši, čija su imena u spiskovima talijanizirana, bili su zatvoreni u 12 baraka.

Na početku, umrli su logoraši pokapani na mjesnom groblju Molat, a kasnije je napravljeno logorsko groblje na kojemu je sačuvano 60-ak grobova, ali je nepouzdan broj pokopanih logoraša jer je u nekim grobovima pokopano više ljudi. Alavanja procjenjuje da je kroz logor na Molatu prošlo otprilike 20.000 logoraša iz cijele Dalmacije.

18. listopad 2024 05:56