StoryEditor
KalelargaLEGENDARNA POSTROJBA

Obilježena 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije „Poskoci“

Piše PU zadarska
15. listopada 2020. - 13:56
PU zadarska

Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Jezgru „Poskoka“ činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike.

Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije Policijske uprave zadarske, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan. Tijekom postojanja, dužnost zapovjednika Poskoka obnašali su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

U spomen na hrabre junake legendarne postrojbe, obilježavanje je započelo obilaskom Spomen sobe u Policijskom centru "Franko Lisica" u sjedištu Policijske uprave zadarske.

Uz nazočnost obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, načelnika policijske uprave i predsjedništva Udruge SJP „Poskoci“, na tihi i dostojanstven način položeno je cvijeće i lampioni u sjećanje na njihovu hrabru žrtvu .

Obilježavanje je nastavljeno postavljanjem lovorovog vijenca ispred zgrade bivšeg odmarališta Čazmatrans na Relji, gdje su vijenac postavili predsjednik Udruge, Željko Bonato, prvi zapovjednik, Đuro Župan, te načelnik PU Anton Dražina.

Potom su kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, u spomen na poginule hrvatske redarstvenike i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave, Udruge specijalne jedinice Poskoci, roditelji poginulih policajaca te predstavnici Županije i Grada Zadra.

Zajednički vijenac u ime državnog vrha položili su brigadir Dražen Ressler-izaslanik Predsjednika RH, u ime Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin te u ime Vlade RH pomoćnik ministra Ministarstva branitelja Dinko Tandara. Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije činili su Alen Klabot- zapovjednik Zapovjedništva SJP, Mate Bilobrk - zapovjednik ATJ Lučko i načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Svečanosti su nazočili i tadašnji pripadnici Specijalne jedinice policije, koji su tijekom Domovinskog rata dali nesebičan doprinos i obol stvaranju neovisne nam Domovine i oni su nam podsjetnik na nemjerljivu ulogu policije u  stvaranju  i obrani svoje države.

Molitvu i odrješenje  na groblju predvodio je don Ivo Topalović, vojni kapelan kapelanije Sv. Gabrijel arkanđeo.

Izdvojeno

15. listopad 2020 14:29