StoryEditor
KalelargaNOVO STANJE:

Od jučer dvije novozaražene osobe, 921 u izolaciji, čeka se dezinfekcija cijele bolnice u Biogradu: "Liječnik nije prvozaražena osoba u toj ustanovi!"

Piše Županijski Stožer
28. ožujka 2020. - 10:37
Luka Gerlanc/Cropix

Od 13 jučer testiranih osoba, dvije su pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih osoba u ovome trenutku u zadarskoj županiji je 21, od kojih je 14  smješteno na odjel COVID u Općoj bolnici u Zadru. Dvije osobe su u težem stanju, a jedna je na respiratoru. Čeka se nalaz za još 10 osoba.

U samoizolaciji je 921 osoba, jučer je upisano 159 kontakata vezanih uz oboljele , a iz samoizolacije je izašlo 415 osoba.

Tijekom sutrašnjeg dana bit će provedena potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske bolnice Biograd na Moru kako bi se mogla pripremiti za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima.

Tijekom današnjeg dana trijažiraju se svi djelatnici specijalne bolnice koji nisu bili u kontaktu s oboljelima kako bi iste rasporedili za nastavak rada bolnice. Nitko nije zaslužio javnu osudu jer virus je  brz i lako  prenosiv te ne bira koga će i gdje zaraziti.

Napominjemo da su zadnja  epidemiološka istraživanja pokazala da liječnik iz Ortopedske bolnice Biograd nije prvozaražena osoba u toj zdravstvenoj ustanovi, on je samo prvotestirana osoba. Daljnjim epidemiološkim  istraživanjem  smo ustanovili da su dva  zdravstvena djelatnika i ranije  razvila blaže kliničke simptome bolesti te su s obzirom na svoje stanje i po svojoj savjesti odmah napustili svoja radna mjesta tj. otvorili bolovanje.

Daljnja epidemiološka analiza je pokazala  da je vjerojatno  prvozaražena osoba u bolnici u Biogradu bio pacijent koji je početkom ožujka ušao u bolnicu na pregled.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Naglašavamo da nema potrebe osuđivati zaražene zdravstvene djelatnike jer su se ponašali  etično i po pravilima struke te po prvim simptomima bolesti napustili svoja radna mjesta. Zdravstveni djelatnici su najizloženiji zarazi, a svojim predanim radom će po ozdravljenju pomoći u suzbijanju epidemije jer u ovome trenutku bez njih ne možemo.

PU zadarska pravovremeno provodi sve mjere i radnje sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske .

Od posljednjih podataka policija je evidentirala 8 kršenja mjera samoizolacije te je 107 osoba vraćeno u prometu u svezi Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Policija kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

#KORONA#ZADAR#BIOGRAD NA MORU#ZARAŽENI

Izdvojeno

01. lipanj 2020 13:42