StoryEditorOCM
KalelargaRAZLOZI SU JASNI

Odgađa se poznata trail utrka "Škraping" zbog situacije s koronavirusom! Što će biti sa ostalim manifestacijama zakazanim u ožujku?

Piše Zadarski.hr
5. ožujka 2020. - 13:45

NOVO: 13:55

- Slijedeći upute Stožera civilne zaštite Hrvatske i prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji, kao i u okolnim zemljama iz kojih je već najavljen dolazak na međunarodne manifestacije Škraping, Tkon, otok Pašman, Dugi otok trail 2020, te Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole 2020, Stožer civilne zaštite Zadarske županije, na sjednici održanoj 4. ožujka, donio je zaključke kojima se PREDLAŽE:  

  • odgoda međunarodne manifestacije ŠKRAPING 2020 i popratnog programa o organizaciji Općine Tkon i ORLIĆ d.o.o. Tkon 7. i 8. ožujka,  
  • odgoda međunarodne manifestacije Dugi otok trail 2020 i popratnog programa u organizaciji TZ Sali, Dugi otok 14. ožujka 
  • odgoda Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS)  od 15. do 22. ožujka - stoji u službenom dopisu Stožera civilne zaštite Zadarske županije. 

Naglasili su kako prema trenutno dostupnim epidemiološkim podacima virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem (tj. bliskim socijalnim kontaktom) te da u skladu s time Stožer civilne zaštite Zadarske županije osjeća obvezu da ovom mjerom prevencije smanji rizik unošenja i širenja bolesti na našu populaciju.

- S obzirom na broj natjecatelja i gostiju koji će biti prisutni u velikom broju na malom prostoru, rizik od prijenosa ove infekcije (ukoliko bude i jedan obolio) značajno raste. Vjerujemo da će se situacija kroz neko vrijeme stabilizirati, te prateći povoljnu epidemiološku situaciju i upute, bit će dogovoreni novi termini za održavanje gore navedenih manifestacija. Zbog navedenog županijski Stožer smatra  da bi ovogodišnje manifestacije  Škraping, Dugi otok trail 2020 i Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva za osnovne škole trebalo odgoditi - stoji u dopisu.

Također, ističu kako je pravilno planiranje događaja, učinkovita prevencija i informiranje osigurat će zdravlje posjetitelja i svih naših građana.

Ove preporuke donesene su u suglasnosti sa Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo i u suglasnosti sa Stožerom civilne zaštite Hrvatske koji je potvrdio da bi na navedenim manifestacijama mogao biti povećan rizik za prijenos virusa.

U Hrvatskoj je do sada odgođeno nekoliko međunarodnih manifestacija i s manjim brojem sudionika no što ih se očekuje na navedenim trima događajima, a takva praksa će, prema najavama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  biti redovno uvedena posebno za međunarodne manifestacije bez obzira iz kojih zemalja dolaze jer se epidemiološka situacija mijenja na dnevnoj razini.

---------------------------------------------

Odgađa se Škraping International Trekking Race jedinstvena treking utrka zbog - koronavirusa! 

Kako stoju u objavi na službenoj Facebook stranici Škarping utrke, danas oko 13 sati Stožer Civilne zaštite Zadarske županije izdao je preporuku da se ova turističko-sportska manifestacija treba odgoditi zbog situacije s koronavirusom.

Po našim saznanjima, ovo je prva takva odluka jednog regionalnog stožera u Hrvatskoj.

Škraping je trenutno jedan od tri eventa koji se odgađa u narednom razdoblju na prostoru Zadarske županije. Odgođeno je još Svjetsko U-15 košarkaško prvenstvo koje se trebalo održati u ožujku na Višnjiku te Dugi otok trail koji je trebao startati 14. ožujka. 

- Novi datum će biti objavljen naknadno.Svi prijavljeni natjecatelji će dobiti službenu obavijest s uputama o postupanju. Žao nam je zbog ove vijesti no učinili smo sve u našoj moći da se Škraping održi u subotu i uz sve zaštitne mjere prevencije od daljnjeg širenja virusa - stoji u službenoj objavi Škraping stranice. 

21. veljača 2024 21:55