StoryEditorOCM
KalelargaZD SUCI NA DSV-U

Rogić još nije dobio pravomoćni otkaz, Grbić odlazi na vlastiti zahtijev, Božina i dalje ne smije suditi...

Piše B.S.
19. srpnja 2022. - 12:26

Na 77. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 14. srpnja, bivšem predsjedniku Općinskog suda u Zadru, sucu Željku Rogiću, produljeno je privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 4. kolovoza 2022.

Time odluka DSV-a da se Rogić, koji je po svom dolasku na čelo suda 2012 javnost upozorio na nepotizam na hrvatskim sudovima, razriješi dužnosti još nije postala pravomoćna. 

Odluku o razriješenju Rogića donielo je krajem siječnja Državno sudbeno vijeće (DSV), kao stegovnu mjeru, tri mjeseca nakon što je privremeno udaljen s Parničnog odjela Općinskog suda u Zadru zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, nepostupanja po odluci donesenoj u postupku za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, te nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti. Prošle mu je godine DSV dokinuo i trećinu plaće tijekom četiri mjeseca zbog neodržavanja suđenja u razumnom roku.

Rogić na tu odluku ima pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske, no nije htio komentirati postupak.

Na istoj sjednici DSV-a Marin Grbić, sudac Županijskog suda u Zadru, razriješen je sudačke dužnosti s 31. prosinca 2022., na vlastiti zahtjev, a Antoniji Božina, sutkinji Općinskog suda u Zadru, produljeno je privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 4. kolovoza 2022.

24. travanj 2024 16:04