StoryEditorOCM
KalelargaNOVČANA KAZNA

Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: Longin je ostavku na mjesto predsjednika UV-a LUZ-a trebao dati krajem 2021. godine!

Piše I.I.
28. srpnja 2023. - 14:38

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na sjednici u petak utvrdilo kako zadarski župan Božidar Longin, od donošenja novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) nije smio biti i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Zbog toga mu je izrežena novčana kazna u iznosu od 530,89 eura. Podsjetimo, Longin je prošlog tjedna podnio ostavku na mjesto predjjednika i člana LUZ-a, a na njegov mjesto je Vlada RH imenovala Darka Kasapa, gradskog pročelnika za graditeljstvo. 

- Povjerenstvo je donijelo odluku da je obveznik Božidar Longin, činjenicom obnašanja funkcije predsjednika Upravnog odbora Lučke uprave Zadar od 25. prosinca 2021. do 19. lipnja 2023. počinio povredu članka 18. stavka 2. i 6. ZSSI. Obvezniku je za navedenu povredu izrečena novčana sankcija u iznosu od 530,89 eura, naveli su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

- Člankom 18. stavkom 2. istoga članka propisano je da obveznici mogu biti članovi dvaju nadzornih odbora povezanih trgovačkih društava, ali bez prava na naknadu te članovi u najviše do dva upravna vijeća ustanova odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa odnosno od posebnog interesa za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave, osim ako posebnim zakonom nije određeno da je obveznik član upravnog vijeća ustanove odnosno nadzornog odbora izvanproračunskog fonda po položaju.

Za članstvo u upravnim vijećima ustanova odnosno nadzornim odborima izvanproračunskih fondova obveznik nema pravo na naknadu, osim prava na naknadu putnih i drugih opravdanih troškova. Međutim stavkom 6. propisano je da se odredbe stavka 2. članka 18. ZSSI-a ne odnose se na općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike, istaknuli su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa napominjući kako raniji ZSSI nije sadržavao odredbu članka 18. stavka 6. odnosno općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici mogli su biti članovi u najviše dva upravna vijeća ustanova od posebnog interesa.

- S obzirom da Longin obnaša dužnost župana Zadarske županije, od dana stupanja na snagu novog ZSSI-a točnije od 25. prosinca 2021.g. više nije mogao obnašati funkciju predsjednika Upravnog odbora Lučke uprave Zadar, a istu je nastavio obnašati do 19. lipnja 2023.g. kada je podnio ostavku na navedenu funkciju, zaključili su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

04. svibanj 2024 15:17