StoryEditorOCM
KalelargaDAN SJEĆANJA U ŠKABRNJI

Okrenuli leđa Plenkoviću i Jandrokoviću zbog Anje Šimprage iz SDSS-a. Premijer: "Iskazala je poštovanje žrtvama, poslala poruku mira, pomirbe i suživota"

Piše Zadarski.hr
17. studenog 2022. - 18:41

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković posjetili su danas popodne Škabrnju odajući na  Dan sjećanja počast žrtvama Škabrnje.

-Došli smo u Škabrnju iskazati poštovanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. godine. Ovo su trenuci kada se sjećamo bolnih i važnih trenutaka iz povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka u Domovinskom mratu koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti. Bez žrtve naših branitelja, ne bi bilo ni države, ni slobode ni demokracije u kojoj živimo. Na dostojanstven način iskazat ćemo poštovanje prema svima koji su dali najviše za Hrvatsku, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Novinari su od predsjednika Vlade tražili i komentar na to što je dio mještana i branitelja koji su popodne bili u Škabrnji okrenuo leđa nezadovoljni time što je s Plenkovićem došla i podpredsjednica Vlade Anja Šimpraga iz SDSS-a.

-Čuli smo i vidjeli smo to. Ono što bih htio kazati je da ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a, koji su dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj, sudjeluju u Danu sjećanja, raniji podpredsjednik Vlade Boris Milošević bio je s nama u Kninu i Vukovaru. Tako je s nama večeras ovdje i podpredsjednica Vlade Anja Šimpraga da bi iskazala poštovanje žrtvama, poslala poruku mira, pomirbe i poštovanja prema žrtvi i normalnom suživotu hrvatskog naroda sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, odgovorio je premijer Plenković.

-Razumijem teške traume obitelji nastradalih, to su užasne patnje, užasni bolovi, ali mi kao društvo moramo kretati prema pomirbi, a dolazak potpredsjednice Vlade nije nešto što odudara od politike koju vodimo u posljednje vrijeme. Jedini put naprijed su suživot i pomirba, dodao je.

Na pitanje radi li se o dogovoru dvaju protokola, budući su se premijer i predsjednik Zoran Milanović mimoišli u obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, Plenković je izjavio da nema dogovora i da svatko donosi svoje odluke.

20. travanj 2024 03:46