StoryEditorOCM
KalelargaOPASNO VRIJEME -

OLUJNO JUGO NA JADRANU PUŠE I DO 100 KILOMETARA NA SAT Vakula upozorava: ‘Odgodite sve aktivnosti na otvorenom. Stižu visoki valovi, tuča i pijavice‘

Piše HRT/Jutarnji.hr
5. lipnja 2020. - 10:57

Prekinute su brojne katamaranske linije, meteoalarm je izdao upozorenje za cijelu obalu

Na Jadranu olujno jugo na momente puše brzinom i od 100 kilometara na sat. Takvo je vrijeme zaustavilo dobar dio pomorskog prometa, no jedan dio pomorskog prometa unatoč jakom vjetru odvija se uz otežane uvjete.

Zbog olujnog juga u prekidu su i katamaranske linije Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Prigradica-Hvar-Split, Sobra-Šipanska Luka-Dubrovnik, Pula-Zadar i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, kao i brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, te trajektne linije: Vela Luka-Ubli i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, javlja Dalmacija Danas.

image
Jugo u Zadru
Jure Miskovic/Cropix

Kako je jučer najavio HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, problemi s vremenom su stigli na Jadran, a u toku dana se očekuje dosta kiše, grmljavine, vjetra i olujnog nevremena. Vakula je poručio i da bi sve aktivnosti na otvorenom za danas trebalo odgoditi, posebice ako je riječ o aktivnostima na Jadranu.

Zbog toga je Državni hidrometeorološki zavod za danas izdao i narančasto upozorenje zbog opasnog vremena za cijelu obalu, dok je za Karlovačku regiju zbog obilne kiše izdano žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

Vakula upozorava da bi u samo jednom danu negdje mogla pasti prosječna količina kiše za cijeli lipanj, i to uz munje i gromove te olujno jugo i južni vjetar. Na moru bi moglo biti i valova visokih do četiri metra, što znači da će vjerojatno doći i do plavljenja nekih riva, a mjestimice je moguća i tuča i pijavice, javlja HRT.

image
jako jugo
Hanza Media

Vikend bi na kopnu, ali i na Jadranu trebao biti stabilniji i topliji, no ne posvuda suh. Nova kiša i nešto niže temperature se očekuju u ponedjeljak.

19. travanj 2024 18:20