StoryEditor
KalelargaUNATOČ KRIZI

Opća bolnica proteklih dana nabavila nekoliko vrijednih dijagnostičkih uređaja, kupljena je i suvremena oprema za borbu protiv pandemije koronavirusa

Piše M.K.
27. studenog 2021. - 11:29

Opća bolnica Zadar nabavila je niz vrijednih dijagnostičkih uređaja u proteklih nekoliko dana.

Za potrebe Službe za kirurgiju, nabavila je kirurški kavitacijski ultrazvučni aspirator.

Uređajem je omogućen revolucionaran pristup kirurškom uklanjanju tumorskih tkiva abdomena i glave i to zbog korištenja napredne tehnologije koju ima samo Cusa® Clarity® – tkivna selektivnost (razlikovanje zdravog od bolesnog tkiva). Upotrebom piezoelektrične tehnologije omogućava se resekcija i uklanjanje tumora.

Vrijednost nabavke iznosi 875.000 kuna, a nabavka je financirana iz decentraliziranih sredstava bolnice.

Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar dobio je vrijednu opremu za rad u borbi protiv koronavirusa.

U sklopu projekta Europske komisije „Emergency Support Instrument“, vezanog uz uspostavljanje i jačanje programa COVID-19 konvalescentne plazme, Opća bolnica dobila je vrijednu opremu za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Važnost cijelog projekta potpore iniciranog od strane Europske komisije je u vrijednom istraživačkom značaju koji će se postići kroz organizirani program za prikupljanje rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus. Takva plazma može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv virusa, sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika.

image
Opća bolnica Zadar
Opća Bolnica Zadar

U dobijena sredstva, spadaju: aparat za naglo zamrzavanje plazme, stanični separator, 100 setova za stanični separator, 2 hladnjaka – ledenice, krevet za venepunkciju, ukupne vrijednosti 960.450 kuna.

Tzv. konvalescentna plazma prikupljat će se na jednak način kao i od drugih dobrovoljnih darivatelja krvi i to postupkom afereze koja služi za izdvajanje pojedinih sastojaka krvi primjenom posebnog uređaja – staničnog separatora.

Naši će građani biti pravovremeno obaviješteni o svim daljnjim aktivnostima vezanim za projekt dobijanja rekonvalescentne plazme u nadi da ona postati vrijedno i učinkovito sredstvo u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom - kažu u OB Zadar koja je nabavila i novi dijagnostički color Doppler ultrazvučni uređaj s konveksnom, endokavitalnom i linearnom sondom. Radi se o naprednom uređaju Samsung Medison, model HS50. Uređaj je smješten na Odjelu za urologiju te će uvelike pomoći u budućoj dijagnostici urogenitalnog sustava muškaraca i žena.

Isto tako nabavljene su i vodilice za biopsiju koje će omogućiti preciznije pozicioniranje igle tijekom postupaka biopsije.

Ukupna vrijednost nabavljenog uređaja iznosi 312.000 kuna, a nabavka je financirana iz decentraliziranih sredstava bolnice.

20. siječanj 2022 05:55