StoryEditorOCM
KalelargaODLUKE DSV-A

Općinski sud u Zadru dobio dvije nove sutkinje, a obustavljen stegovni postupak protiv suca Vrdoljaka kojeg je prijavio predsjednik suda

Piše B.S.
20. siječnja 2023. - 09:54

Na 87. sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV), održanoj u četvrtak, 19. siječnja, izabrane su nove dvije sutkinje Općinskog suda u Zadru: Silvana Brala i Maja Nevešćanin.

Silvana Brala, inače viša državnoodvjetnička savjetnica, od 2021. godine, odlukom DSV-a, radi kao zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, dok je Maja Nevešćanin viša sudska savjetnica u stalnoj službi Pag Općinskog suda u Zadru.

Od 21. studenog prošle godine DSV je raspisao natječaj i za četiri suca Županijskog suda u Zadru – dva za Građanski i dva za Kazneni odjel.

Na istoj sjednici u četvrtak DSV je obustavio stegovni postupak protiv suca Slavena Vrdoljaka zbog stegovnog djela neurednog obavljanje sudačke dužnosti, nepostupanja po odluci donesenoj u postupku prava na suđenje u razumnom roku, izazivanja poremećaja u radu suda, te nanošenja štete ugledu suda. 

Vrdoljak je, naime, prošle godine razriješen sudačke na vlastiti zahtjev.

Prije toga je kao sudac Parničnog odjela Općinskog suda u Zadru podnio ustavnu tužbu protiv odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je proglašen odgovornim za počinjenje stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti zbog čega mu je izrečen ukor.

Zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv Vrdoljaka podnio je DSV-u predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić zbog počinjenja stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti s prijedlogom izricanja stegovne kazne razriješenja od dužnosti. Ustavni je sud, međutim, utvrdio da je Vrdoljakova žalba neosnovana, prihvativši obrazloženje DSV-a da je nesporno da prijavljeni sudac nije ispunio svoju sudačku obvezu za 2019. godinu.

24. travanj 2024 14:43