StoryEditorOCM
KalelargaODLUKE DSV-A

Općinski sud u Zadru ostaje bez tri suca: Vrdoljak i Troskot odlaze nakon ‘sukoba‘ s predsjednikom suda, a Škunca odlazi u mirovinu!

Piše B.S.
30. kolovoza 2022. - 09:12

Rješenjima donesenim na 78. sjednici Državnog sudbenog vijeća dva su suca Općinskog suda u Zadru napustila radno mjesto na vlastiti zahtjev, dok je jedna sutkinja otišla u mirovinu. 

Slaven Vrdoljak, sudac Općinskog suda u Zadru, razrješava se tako odlukom DSV-a sudačke dužnosti s 31. prosinca 2022., na vlastiti zahtjev, kao i Neven TroskotVilki Škunca, sutkinji Općinskog suda u Zadru, sudačka dužnost prestaje s 1. prosinca 2022., zbog navršenih 70 godina života.

Sudac Parničnog odjela Slaven Vrdoljak podnio je u ožujku ustavnu tužbu protiv odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je proglašen odgovornim za počinjenje stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti zbog čega mu je izrečen ukor.

Zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv Vrdoljaka podnio je DSV-u predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić zbog počinjenja stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti s prijedlogom izricanja stegovne kazne razriješenja od dužnosti. Ustavni je sud, međutim, utvrdio da je Vrdoljakova žalba neosnovana, prihvativši obrazloženje DSV-a da je nesporno da prijavljeni sudac nije ispunio svoju sudačku obvezu za 2019. godinu.

I sudac Parničnog odjela Neven Troskot podnio je ustavnu tužbu protiv odluke DSV-a kojom je dobio ukor zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. Troskot je ukoren jer je u 2019. godini donio 636 odluka što je manje od potrebnog broja odluka, a što je DSV-u kao obavezu prijavio predsjednik suda Mario Pešić na temelju rješenja prijašnje predsjednice suda Ane Mišlov.

I njegovu je tužbu Ustavni sud RH odbacio kao neosnovanu.

 

 

20. travanj 2024 00:23