StoryEditorOCM
KalelargaNEOVLAŠTENO SNIMANJE

Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv Hrvoja Bajla i Domagoja Margetića, prijavio ih je Božidar Kalmeta zbog uznemiravanja!

Piše Zadarski.hr
19. listopada 2023. - 19:30

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 2. listopada 2023., nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv dvojice državljana Republike Hrvatske (1985. i 1974.) zbog počinjenih kaznenih djela protiv osobne slobode nametljivim ponašanjem iz čl. 140. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela protiv privatnosti neovlaštenim slikovnim snimanjem iz čl. 144. st. 1. KZ-a, sve u vezi sa čl. 51. st. 1. KZ-a.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od neutvrđenog dana u travnju 2023. godine do 30. srpnja 2023. u Zadru, u više navrata zajedno i dogovorno, postupili u nakani uznemiravanja i omalovažavanja oštećenika odnosno nametljivo se ponašali, iako su bili svjesni da on ne želi komunicirati s njima. Tereti ih se da su 30. srpnja 2023. došli do kuće (vlasnik je bliska osoba oštećenika) i, bez znanja i suglasnosti vlasnika, opremom za snimanje napravili fotografije na kojima su vidljive druge osobe te ih objavili na internetskom portalu, što je kod oštećenika izazvalo osjećaj nelagode i nesigurnosti.

Kako doznajemo optužnica je podignuta protiv vlasnika portala Zadar news Hrvoja Bajla i Domagoja Margetića koje je policija u kolovozu privela i osumnjičila za kaznena djela Nametljivo ponašanje i Neovlašteno slikovno snimanje prema Božidaru Kalmeti, predsjedniku ŽO HDZ-a. 

Margetića i Bajla policija je osumnjičila da su se od kraja lipnja 2020. godine do 28. srpnja 2023. godine u Zadru nametljivo ponašali prema Kalmeti kojeg su ustrajno pratili ili uhodili te s njim nastojali uspostaviti neželjeni kontakt. Navedeno je tada da su osumnjičenici takvim ponašanjem kod oštećenog izazvali strah i tjeskobu, te je događaj prijavio policiji.

Također ih se osumnjičilo da su 30. srpnja oko 18 sati na otoku Ugljanu, u otvorenom djelu privatnog objektu neovlašteno slikovno snimali prostor posebno zaštićen od pogleda, a potom su snimljene fotografije javno objavili u medijskom prostoru i na taj način učinili dostupnu drugim osobama čime su povrijedili privatnost 51–godišnjeg državljanina i maloljetne državljanke Velike Britanije koji su se nalazili na objavljenim fotografijama.

Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenih su oduzeta dva mobitela, kamera te mediji za pohranu kako bi se obavila pretraga.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Nametljivo ponašanje te kazneno djelo Neovlašteno slikovno snimanje, protiv Bajla i Margetića je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava u redovnom postupku, koju je Općinsko državno odvjetništvo prihvatilo i  2. listopada 2023., nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu.

27. travanj 2024 14:59