StoryEditorOCM
KalelargaMASTORI ZA "POPUST"

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru predložilo pritvor za četvoricu osumnjičenika zbog lukave krađe - izrađivali i lijepili barkodove u trgovinama

Piše Mišel Kalajžić
4. rujna 2020. - 17:16

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je četvoricu hrvatskih državljana (1996., 1994., 1981. i 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine prijevarom.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 13. do 24. kolovoza 2020. u Zadru, Šibeniku i Kaštel Sućurcu, u raznim prodavaonicama zajednički i dogovorno da se nepripadno materijalno okoriste, počinili kaznena djela prijevare.

Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičeni 39-godišnjak mobitelom fotografirao pripadajući znak za označavanje robe tzv. barkod koji se nalazi na jeftinijim alatima i drugim raznim predmetima, a potom takvu fotografiju proslijedio prvoosumnjičenom 24-godišnjaku koji je, na za sada neutvrđen način i s nepoznatim uređajem, neovlašteno izradio drugi znak za označavanje robe, odnosno kopiju tog barkoda.

Takvu kopiju barkoda je predao trećeosumnjičeniku koji je ga je kao takvog krivotvorenog nalijepio preko izvornog i pripadajućeg barkoda skupljeg predmeta, a kojeg je zatim uzeo drugoosumnjičeni 26-godišnjak i došao do blagajne te je prodavačica skenirala krivotvoreni barkod s nižom cijenom.

Osumnjičenici su tako, umjesto stvarne cijene, platili predmete po znatnoj nižoj cijeni i na opisani si način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 22.000 kuna.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

17. lipanj 2024 03:55