StoryEditorOCM
KalelargaPOLICIJA U AKCIJI 'MIR I DOBRO'

Oprez sa pirotehnikom za blagdane!

Piše Zadarski.hr
22. prosinca 2016. - 21:14
pu1

Danas je u prostorijama PU zadarske održana konferencija za novinare na kojoj su Željko Vranković, metodolog Službe policije PU zadarske i Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, predstavili akcije „Mir i dobro“ i „Manje oružja manje tragedija“.

Željko Vranković iznio je rezultate prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“,  te najavio aktivnosti policije u razdoblju trajanja akcije od 16. prosinca do 8. siječnja 2017. godine, od kontrole prodaje pirotehnike, preko akcija u prometu do preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju kaznenih djela i prekršaja.

Ivana Marić iznijela je podatke o predanom oružju, streljivu i eksplozivnim sredstvima u proteklih jedanaest mjeseci 2016. godine u okviru nacionlane preventivne akcije „Manje oružja manje tragedija“, pozvala je građane na dragovoljnu predaju oružja i minsko eksplozivnih sredstava bez sankcija, te ponovila upozorenja građanima, a posebno roditeljima kako bi se izbjegla stradavanja zlouporabom pirotehnike ili oružja.

Na konferenciji je također ponovljeno da se, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

Međutim, pirotehnička sredstva razreda II., III.,  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Prema odredbama navedenog Zakona pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.    

Građani su pozvani na povećani oprez prilikom kupnje u trgovinskim centrima, a istaknuta  je i važnost samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca kako bi se smanjila mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela krađa.

U svezi sa sigurnim korištenjem pirotehničkih sredstava Ministarstvo unutarnjih poslova tiskalo je prigodnu brošuru koja će se distribuirati tijekom trajanja akcije „Mir i dobro“.

03. svibanj 2024 01:32