StoryEditorOCM
KalelargaOPASNO VRIJEME

Orkanska bura i snijeg paralizirali promet u Hrvatskoj, HAK objavio što se događa; evo kakvo vrijeme predviđa DHMZ do kraja dana

Piše HAK
21. siječnja 2023. - 08:48

Zimski uvjeti na cestama otežavaju promet, ponegdje ima i poledice, a zbog jakog vjetra neki su pravci zatvoreni za određene tipove vozila, upozoravaju iz HAK-a.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

U prekidu su:

trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Trogir (Soline)-Drvenik M.-Drvenik V., Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče;

katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Rogač-Milna, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Orebić-Korčula i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix

Vozačima se savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri mogu voziti autocestom A6 do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar prema Kikovici (DC3) i obrnuto.

Za sav promet zbog vjetra su zatvorene dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27); zatim dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Krčki i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica-Kikovica-Delnice;

Brza cesta Solin-Klis (DC1); Jadranska magistrala (DC8) na dionici Bakar-Senj; DC25 na dionici Gospić-Karlobag; državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće.

Na dionici državne ceste DC1 Grabovac-Gračac zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilima i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

DHMZ: Oblačno i vjetrovito, uz povremene oborine

Bit će oblačno i vjetrovito uz povremene oborine, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

U većini krajeva padat će snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva Celzijusovih.

06. lipanj 2023 19:30