StoryEditorOCM
KalelargaERLIĆ O RADETI

Osuđujem nasilje, ali predsjednik SDP-a u Zadru zadnjih godinu dana zaoštrava sukob na osobnoj razini s dijelom navijačke skupine!

Piše I. I.
19. veljače 2024. - 13:50

Šime Erlić, ministar EU fondova i regionalnog razvoja, te predsjednik zadarskog HDZ-a, u ponedjeljak je u Zadru komentirao napad na predsjednika zadarskog SDP-a Daniela Radetu.

- Mi u HDZ-u smo izuzetno jako i čvrsto rekli da osuđujemo svaki oblik napada na bilo koga u gradu, bilo koji oblik nasilja je nedopustiv posebno prema političarima koji su izabrani od građana da izražavaju svoje mišljenje. Možemo se ne slagati s nekim mišljenjima ali upotreba sile i nasilje nije u redu. Nadam se da će se situacija smiriti i da neće biti daljnjih incidenata. Na policiji je da reagira, moramo smiriti strasti, koje su se u zadnje vrijeme prilično raspirivale i generalno smanjiti taj oblik sukoba koji je trenutno na sceni jer to ne ide u korist nikome. Moramo u fokus staviti na teme od razvojnog karaktera i voditi odgovornu politiku prema građanima. Politika HDZ-a najoštrije osuđuje napad i apeliramo prema policiji da se to što prije taj slučaj ispita i razriješi.

Na novinarsko pitanje je li policija u slučaju Radeta napravila sigurnosni propust, odnosno, da premijer Plenković kaže kako je sloboda govora zajamčena, a kad ju netko iskoristi biva kažnjen i napadnut, Erlić je rekao da ne opravdava nasilje u bilo kojem obliku i da to nije dobro. Podsjetivši ga da je među skupinom SDP-ovaca bila i potpredsjednica Sabora, Sabina Glasovac, Erlić je kazao:

- Ne opravdamo to i smatramo da policija treba postupati na temelju svoje nadležnosti. Nasilje se danas ne smije događati. Apeliram i na drugu stvar, odgovorno ponašanja političara. Ne želim da se na temelju ove situacije od Zadra radi grad slučaj jer on to nije. Trebamo svi mi u politici postupati na odgovoran način. U Zadru dosad nikad nije bilo zabilježeno da se napada neki političar. Imamo situaciju gdje predsjednik SDP-a kontinuirano ulazi u frontalni sukob s dijelom navijačkih skupina. Apeliram da trebamo smiriti loptu i da ne trebamo radikalizirati političku situaciju u Zadru, kazao je Erlić i dodao: 

- Oštro osuđujemo svako nasilništvo, ali trebamo biti dovoljno mudri i pametni i senzibilizirani na situaciju. Predsjednik SDP-a kontinuirano kroz zadnjih godinu dana komunicira i zaoštrava sukob na osobnoj razini s dijelom navijačke skupine. Ne pamtim da se tako nešto dogodilo. Takva retorika nema smisla, od toga se treba odmaknuti. Donošenje proračuna nema veze sa time, niti s tim treba povezivati. Proračunu je razvojni akt Grada u kojem su ispoštovani svi zahtjevi SDP-a da se taj proračun donose. Međutim traži se politički prostor da se u eter stavljaju teme otprije 50 godina, prije mog rođenja, da se nasilno stavljaju teme o ustašama i partizanima. Umjesto da razgovora o 43 milijuna eura za razvoj Zadar, u eter se nasilno stavljaju teme o kojima ne želim razgovarati. Apeliram da se smirimo strasti i da ne radikaliziramo političku scenu jer to nikome nije od koristi - zaključio je ministar Šime Erlić.

08. svibanj 2024 02:11