StoryEditorOCM
KalelargaUVJETNE KAZNE

Otac i sin iz Bibinja zbog krađe torbice oteli 16-godišnjaka s plaže: strpali ga u auto, udarili, pa mu govorili da mu j... majku cigansku!

Piše B.S.
13. studenog 2021. - 13:29

Zbog protupravnog oduzimanja slobode 16-godišnjaku, na Općinskom sudu u Zadru na uvjetne kazne zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine osuđeni su 53-godišnji otac i njegov 31-godišnji sin iz Bibinja.

Optužnicom su se teretili da su 7. kolovoza 2013. godine oko 17 sati, na plaži Kod križa u Sukošanu, obojica uhvatili za ruke 16-godišnjaka i nasilno ga ugurali u automobil, te ga sjeli na mjesto suvozača, dok su zatvorili sve prozore i vrata na automobilu. To su napravili pod optužbom da je 16 godišnjak ukrao torbicu s novcem, mobitelom i dokumentima koja je bila u vlasništvu 31-godišnjaka.

Stariji muškarac je sjeo na zadnje sjedište i držao 16-godišnjaka cijelo vrijeme za ruku, povremeno ga povlačeći za desno uho, a za to vrijeme je 31-godišnjak krenuo u pravcu Gaženice te mu govorio da laže i da mu j... majku cigansku, te da će, ukoliko ne vrati novce njega i njegovu obitelj istjerati iz Bibinja. Maloljetnika su potom protiv njegove volje i pod prisilom odvezli u Gaženicu, gdje su zaustavili automobil i od nepoznate osobe zatražili posudu u koju su ulili more i naredili mu da opere krv sa usana, da bi ga zatim odvezli u prostorije Druge policijske postaje gdje su policajcima rekli da je ukrao torbicu.

Maloljetnik je na sudu ispričao da ga je 31-godišnjak u vožnji udario šakom u nos od čega mu je potekla krv, te da su ga obojica vrijeđali i psovali riječima: „J... ti majku cigansku!", te ga tjerali da prizna da je ukrao torbicu.
Zaustavili su se negdje u Gaženici pored mora, gdje su ga natjerali da izađe iz auta i opere krv sa sebe. Čovjeku koji im je posudio kantu 31-godišnjak je rekao: „Vidi, Cigan mi je ukrao torbicu!".

Maloljetnik je opovrgnuo krađu torbice, što je kasnije utvrđeno na detektoru laži u policiji. Rekao je kako se uplašio ovog događaja, te da, kada ga se sjeti ne može zaspati.
Na plaži gdje je taj dan igrao odbojku nisu ga pitali želi li poći s njima, već su ga samo ugurali u auto.

Optuženi 31-godišnjak je iskazao da je njemu nestala torbica dok je bio na moru, te da je on jako dobro vidio tko je bio oko te torbice i tko je mogao uzeti. Pojasnio je kako je 16-godišnjak dobrovoljno sjeo u auto i rekao "idemo na policiju" i da će tamo reći sve što zna. 
Dodao je kako torbice nije bilo kad je izašao iz mora, te da su mu ljudi koji su bili na plaži rekli što rade ti Romi na toj plaži i ne samo po toj plaži nego i ostalim u krugu te plaže i po apartmanima i po autokampovima, te svugdje gdje mogu.

Kaznenopravne sankcije koje je izrekao optuženima sud smatra u cijelosti primjerenima krivnji i težini kaznenog djela, te smatra da će se i samom prijetnjom kaznom zatvora a bez izvršenja istoga ostvariti kako opća svrha kaznenopravnih sankcija tako i svrha uvjetne osude.

05. svibanj 2024 22:35