StoryEditor
KalelargaFOTO: I TORNADO SU PRETVORILI U PAPAR...

Otišao u zaborav čuveni grafit kojeg se, izgleda, malo tko i sjeća...

Piše IN
17. listopada 2019. - 13:30
zid9-161019

- Što je ono pisalo... - lupio se po čelu naš kolega, dugogodišnji sportski novinar, kad smo ga upitali zna li kako je glasio mural Tornada ispisan velikim kićenim slovima na dugačkom betonskom zidu u Tuđmanovoj ulici, ispred nekadašnje Tvornice kruha, koja je sada prenamijenjena u stambeni blok.

- Znao sam, čekaj, čekaj... Je li "Samo Zadar nosim ja u duši" ili... Nisam siguran..."  pokušavao se sjetiti.

I nije jedini. Koga smo god pitali među kolegama u našoj blic anketi nitko se nije mogao sjetiti natpisa koji je ovih dana pretvoren u prašinu, zajedno s velikim betonskim zidom. 

- Ma znaš što, guglaj, pa ćeš naći. Uostalom, lako ćemo za mural. Glavno da na tom dijelu dobijemo širi nogostup, da kao ljudi možemo prolaziti, a zidova za murale će uvijek biti! - zaključio je naš razgovor.

Naš kolega je ipak bio u pravu. Na zidu su bili prerađeni stihovi bibinjskog pjesnika Ante Sikirića iz pjesme "Samo more nosim ja u duši" koje svi znamo zahvaljujući jedinstvenoj izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrade. 

Ali što ćemo, takva je sudbina grafita i uličnih murala svugdje u svijetu. Neki traju vjekovima, neki nestanu preko noći, a mi se u međuvremenu pokušavamo sjetiti zašto ih nismo zapamtili...

Izdvojeno

04. srpanj 2020 10:23