StoryEditorOCM
KalelargaSVE RADI

Otklonjen kvar na jedinom uređaju koji je pokazivao temperaturu mora u Zadru - evo koliko je jutros izmjereno

Piše Zadarski.hr
7. lipnja 2023. - 19:34

Već neko vrijeme u Zadru nismo imali službene podatke za mjerenje temperature mora. Razlog je mehaničko oštećenje automatske plutače na Puntamici koja je sada zamijenjena novom i pokazuje da je jutros temperatura mora malo iznad 21 °C. A nove plutače postavit će se i diljem naše obale, objavio je Radio Zadar.

- Plutača je bila oštećena, mehaničko oštećenje i zbog toga se morao napraviti generalni servis. Pripremljena je potpuno nova plutača i montirana je 28. svibnja, a u moru je od 1. lipnja. Ali, trebalo je proći nekoliko dana da se testira rad i vidi jesu li podaci realni i, evo, od jučer su podaci ponovno dostupni javnosti, kaže za Radio Zadar voditelj Službe za automatska i posebna meteorološka mjerenja DHMZ-a, Zvonimir Jakopović.

Jedini je to službeni uređaj za očitavanje temperature mora za Zadar i jedna od rijetkih na čitavoj obali. Ali uskoro će se to promijeniti, kaže Jakopović jer je još 2017. počela DHMZ-ova modernizacija motriteljske mreže. 

Na širem zadarskom području – osim Puntamike - ove plutače postavit će se kod Dugog otoka, Biograda, Silbe i Starigrada.

 

16. travanj 2024 10:56