StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: PERFORMANSOM „SLUŠKINJE USTAJU“ PROTIV PREDSTAVLJANJA KNJIGE „POBAČAJ – DRAMA SAVJESTI“

"Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi, Sveučilište  je podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava"

Piše PO/IN
9. listopada 2019. - 20:59

Platforma za reproduktivna prava žena ispred Sveučilišta u Zadru održala je večeras performans "Sluškinje ustaju" u isto vrijeme dok je u zgradi Sveučilišta  predstavljana knjiga "Pobačaj - drama savjesti" dr. sc. Tončija Matulića. Predstavnica Platforme je pročitala proglas u kojemu kaže: 

- Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilišnih prostorija za kršenje ženskih prava.. Nakon prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Dijana Vican i dalje ne vidi problem u tome da se ne Sveučilištu raspravlja o dokinuću ženskog prava s dogmatske neznanstvene pozicije. Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na Sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja. Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama. Ovime je Sveučilište u Zadru podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava. Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju ni Statut ni Kodeks Sveučilišta. Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama je ovime povrijeđena, a također i Ustav Republike Hrvatske.

02. prosinac 2023 03:24