StoryEditorOCM
KalelargaDVA "EKO" PITANJA

Plaćaju li stranci odvoz otpada i jesu li brda odbačene plastike na području Gračaca opasnost za vodu koji piju Zadrani?

Piše P. O.
9. listopada 2023. - 22:04

Dva su se zanimljiva pitanja čula na današnjem sastanku u zadarskoj gradskoj upravi posvećenom najavljenom poskupljenju usluga Čistoće. Jedno je postavio Damir Biloglav (Domovinski pokret), a drugo Daniel Radeta (SDP).

Biloglava je zanimalo što se događa s enormnim količinama plastičnog otpada na području Gračaca.

-Nedavna poplava, koja je potopila Obrovac, bila je još gora u Gračacu u cijelom području te velike općine. Ono što se tada vidjelo je prava pravcata katastrofa, jer su svuda uokolo isplivale nevjerojatne količine plastičnog otpada. Taj se otpad i iz Zadra vozi i baca po okolici Gračaca, a poznato je da veliki dio Zadarske županije pije vodu koja se podzemnim kanalima slijeva do Zrmanje. Ne treba govoriti o tome koliku to opasnost znači za pitku vodu i stanovništvo, upozorio je Biloglav.

Odgovor kojeg je dobio bio je vrlo kratak: zadarska Čistoća ne skuplja otpad na području Općine Gračac.

Radetu je zanimalo plaćaju li stranci koji u Zadru sve češće kupuju stanove odvoz kućnog otpada i kako, te na koji način Čistoća sređuje svoju evidenciju takvih vlasnika stanova.

Direktor Čistoće John Krstičević je odgovorio da stranci plaćaju otpad, te da Čistoća uredno ažurira svoje popise vlasnika stanova kojima ispostavlja odgovarajuće račune i to na više načina. Uz suradnju s nekim drugim državnim i lokalnim institucijama, Krstičević je naveo i da evidenciju o vlasnicima stanova dobivaju i od investitora kada ovi za svoje zgrade zatraže usluge Čistoće.

30. travanj 2024 10:24