StoryEditorOCM
KalelargaSINDIKALNI DOGOVOR

Plaće u "Liburniji" rastu 10, a do kraja godine 15 posto. Otkrivena zaposlenica koja je potkradala firmu: dobila je otkaz, a novac je vraćen

Piše P. O.
13. travnja 2023. - 13:23

Radnici „Liburnije” će za travanj dobiti deset posto veće plaće, ali očekuju da do 30. lipnja bude potpisan novi kolektivni ugovor po kojiem bi im do kraja godine plaće trebale porasti ukupno 15 posto. To je dogovoreno na današnjem sastanku sindikata s direktorom Edvinom Šimunovim i predstavnicima zadarske gradske uprave.

-Dio radnika s najnižim plaćama je dobio određeno povećanje plaće, ali su ostalima ta povećanja bila vrlo mala. Odnos najnižih s ostalim plaćama je na omjeru 1:1,5 ili 1:1,6, a trebao bi biti 1:3,75. Zato u novom kolektivnom ugovoru tražimo da najniža plaća bude 700 eura, te da ostali koeficijenti budu s time usuglašeni, jer ovo je neprihvatljiva uravnilovka, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Nakon što su predstavnici gradske uprave objasnili da gradski proračun nije usvojen i da bi se to trebalo dogoditi početkom svibnja, sindikalisti su ostali kod zahtjeva za 10 posto rasta travanjskih plaća neovisno o stanju proračuna, pa je direktor Edvin Šimunov pristao na povećanje plaća od deset posto.

-Vozači „Liburnije” dobiju 850 do 900 eura plaće, što dovodi do odlazaka vozača i mehaničara koji dovode u pitanje funkcioniranje poduzeća. Dodatni je problem što takva radne snage nema na tržištu, pa se natječajem traži deset vozača, a javi se jedan ili dva. S ukupnim povećanjem od 15 posto bi se samo pratilo inflaciju, rekao je Marin Sikirić, sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza u „Liburniji”, a njegov kolega Marko Crnjak je iznio podatak da „Liburnija” trenutno ima 120 umjesto 150 vozača, te da u radionici sada radi samo 35 ljudi.

25. travanj 2024 04:20