StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO

Počeli su radovi na izgradnji 110kWh trafostanice u Poličniku koja će opskrbljivati područje od Benkovca do Nina, ali i CGO Biljane Donje

Piše P.O.
7. lipnja 2022. - 19:24

Dugo očekivana trafostanica, koja će strujom snabdijevati veliko područje Selina, Benkovca, Murvice i Nina, te Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, uskoro će i sama oživjeti.: krajem svibnja su započeli radovi na njenoj izgradnji, a prvi korak bio je čišćenje terena južno od zone Grabi.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kazao je da Općina ovaj projekt čeka već petnaest godina. Davno je ucrtana u prostorni plan, no sada su konačno krenuli i radovi. Trafostanica bi, prema njegovim saznanjima, u pogonu trebala biti za dvije godine.

- Za dvije godine, ja se duboko nadam, imat ćemo i trafostanicu 110kWh koja se sada napokon  gradi, nakon 15 godina upornog rada, molbi, žalbi i toliko znoja… Međutim, nije ona korisna samo za područje Općine Poličnik, nego i za područje od Benkovca do Nina, pojasnio je načelnik.

Iz Elektre Zadar, koja je investitor projekta, potvrdili su da su radovi krenuli u drugoj polovici svibnja te da je glavni izvođač radova Končar.

- Ugovor je potpisan u prosincu prošle godine, a izvođač je uveden u posao u siječnju. Rok za završetak radova je 24 mjeseca od uvođenja u posao, rekao je Branko Burčul pa dodao kako u Elektri planiraju da radovi budu gotovi krajem 2023. godine.

Ugovorena vrijednost izgradnje trafostanice  je 52.242.000 kuna bez PDV-a, dok će se za postavljanje kabela i uvođenje u opskrbnu mrežu HEP izdvojiti dodatnih 30 do 50 milijuna kuna.

Jedan od najvažnijih korisnika nove trafostanice je i Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim koji o trafostanici ovisi. I sam je još u gradnji, a njegovim završetkom uspostavit će se integralni sustav gospodarenja otpadom na području Zadarske i dijelu Ličko-senjske županije.

- Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom, on je jedan od onih kojima je trafostanica nužna i da bi opskrba električnom energijom bila kvalitetna na području od Benkovca do Nina, kako u domaćinstvu, tako i gospodarstvu. Moje kolege načelnici susjednih općina i gradova mjesečno su me zvali i pitali kad starta ta trafostanica. Svaki detalj na ovom području upravo je zavisio od 110-ke. Zašto? Samo zato što je interes ulaganja u gospodarstvo, odnosno u izgradnju obiteljskih kuća i šire došao na ovo područje, kaže načelnik Lončar.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u općini živi 4.700 ljudi. Mnogo je mladih obitelji koji ovdje grade svoje domove, a nije zanemariv ni utjecaj turizma na ovo područje.

- Jako je puno obiteljskih kuća, tako i gospodarskih subjekata kojima je trafostanica nužna i potrebna i bez obzira na nove valove izgradnje solarnih trafostanica, dodao je pa pojasnio što ova nova trafostanica znači za poslovne zone u općini.

- Što se tiče rada naših poslovnih zona u Murvici i Poličniku te Mazije, trafostanica bi  trebala trajno osigurati opskrbu električnom energijom za sve sadašnje i buduće korisnike. A zašto je to toliko važno? Upravo zbog interesa novih ulagača koji žele doći u naše poslovne zone. Ovo je jedna izvanredna investicija koju nudi distributer, u ovom slučaju HEP, odnosno DP Elektra Zadar.

Zone se sada opskrbljuju iz trafostanice u Zadru.

- Izvor koji je do sad stavljao malu zapreku, za razvoj gospodarskih zona, nadam se bit će riješen za vijeke vjekova. Što se tiče napajanja naših zona Murvica i Poličnik, one se isključivo napajaju iz 110-ke u Zadru. Općina je 2007., odnosno 2009., platila HEP-u, odnosno DP Elektri Zadar do jednog kilovata struje za zone u Murvici i Poličniku. Prema tome, mi smo osigurali potrebnu snagu za naše zone i platili DP Elektri Zadar, odnosno HEP-u do jednog kilovata i nema nitko pravo u Elektri Zadar ili bilo gdje reći da nedostaje električne energije za naše zone. Mi smo uredno platili opskrbu gospodarskih zona, potpisali  i u cijelosti ispunili ugovore, zaključio je načelnik Lončar.

03. svibanj 2024 16:32