StoryEditorOCM
KalelargaPROMETNI PROJEKT

Počelo proširenje Tuđmanove ulice, za sad se "ispravlja" samo dio uz Pučku kuhinju, uklanja se raslinje i ravna trasa buduće četverotračne prometnice

Piše Mišel Kalajžić
18. svibnja 2021. - 23:11

- Počeli smo jučer i to uklanjanjem raslinja na trasi koja vodi kroz dio bivše vojarne Franka Lisice, uz rub Pučke kuhinje. Na tom ćemo dijelu nastaviti s radovima proširenja Ulice dr. Franje Tuđmana, odnosno njenog „ispravljanja” na ovome dijelu, za sada bez zadiranja u postojeću cestu kako se ne bi ometao promet – kazali su nam na radilištu djelatnici tvrtke Lavčević koja je dobila posao najavljivanog projekta rekonstrukcije i proširenja u četvorotračnu prometnicu jedne od najfrekventnijih gradskih ulica.

Zbog radova je ograđen i dio dosadašnjeg parkirališta ispod Sveučilišnog kampusa, a ne može se više prolaziti niti parkirati automobile oko sporednog puta ispod Pučke kuhinje.

Rekonstrukcija prema dosadašnjim najavama predviđa izgradnju obostrane biciklističke staze te implementaciju inteligentnog prometnog sustava (IPS) koja uključuje prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. To će biti tek prva faza projekta ITS-a ukupne vrijednosti preko 35 milijuna kuna kojemu je cilj poboljšati cjelokupni transportni sustav, povezati sve vrste prometa, podići razinu sigurnosti u prometu i zaštititi okoliš.

Projektom vrijednim 18 milijuna kuna predviđena je obnova prometnice u Tuđmanovoj ulici u dužini od 890 metara sa sadašnje dvotračne u četverotračnu s obostranim nogostupima, biciklističkim stazama i novim drvoredom. Projektom ITS-a bit će obuhvaćena i nadogradnja 18 semaforiziranih raskrižja, ugradnja video-detektorskog sustava i uspostava infrastrukture Centralnog informacijskog sustava kojim će upravljati cjelokupnim prometom.

Proširenje Tuđmanove ulice financira se sredstvima iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Rok izvođenja radova je 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao.

02. svibanj 2024 16:31