StoryEditorOCM
KalelargaNAKON ISTRAGE

Podignuta optužnica protiv dvojice Zadrana zbog sadnje najveće plantaže marihuane u županiji: u Islamu Grčkom posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje

Piše B.S.
26. listopada 2021. - 18:39

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv 58-godišnjeg vlasniky tvrtke 'Spela' Marija Lončara i 56-godišnjeg Zadranina Marinka Crnjaka zbog počinjenog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama 

Stavlja im ser na teret da su zajednički i dogovorno s još jednom, za sada, neutvrđenom osobom, od početka veljače do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvookrivljenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje; stvorili plan kako će na dijelu tog polja površine od 21 000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.

Crnjaka se tereti da je povezao Lončara s tom trećom, za sada, neutvrđenom osobom sukladno prethodnom međusobnom dogovoru, a u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu i protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

- Tereti ih se da su na dijelu zemljišta posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane te vodili brigu o rastu i uzgoju tih posađenih biljki (lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola) koje su narasle do prosječne visine od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana. Navedena vrsta droge se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga-navodi se u ODO-u.

 Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, optuženicima je produljen pritvor u kojem se nalaze od kraja kolovoza.

27. travanj 2024 01:37