StoryEditorOCM
KalelargaNAKON ISTRAGE

Podignuta optužnica protiv Zadranina (47): kao voditelj prodajno-servisnog centra izrađivao bezgotovinske račune, iako kupci robu nisu naručili

Piše B.S.
6. ožujka 2021. - 10:18

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv 47-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela krivotvorenja službene isprave.

Okrivljenika se tereti da je od 21. siječnja do 31. svibnja 2017., obavljajući poslove voditelja prodajno-servisnog centra trgovačkog društva, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi, izradio četrdeset bezgotovinskih računa i računa otpremnica na ime deset kupaca iako su kupci po tim računima robu platili u gotovini zbog čega im je bio dužan izraditi gotovinski račun.

Tereti ga se da je to učinio u cilju da primitak novca zataji od računovodstva i odgovornih osoba trgovačkog društva u kojem je zaposlen. Taj novac u gotovini je, tereti ga se, koristio za vlastite potrebe, a takve bezgotovinske (transakcijske) račune u konačnici nije podmirio niti po isteku dospijeća prisvojivši si time iznos od 113.470,98 kuna.

Optužen je i da je izradio još dvadeset i šest bezgotovinskih računa na ime slijedećih deset kupaca, iako ti kupci robu nisu naručili niti im je ona isporučena, pa je na temelju takvih lažnih bezgotovinskih računa izrađivao otpremnice i iz skladišta nepoznatim kupcima izdavao robu u vrijednosti od 68.603,56 kuna.

Tereti ga se da si je na taj način, od prodaje, pribavio protupravnu imovinsku korist, a trgovačkom društvu prouzročio štetu u istom iznosu, odnosno u ukupnom iznosu od 182.074,54 kuna. 

18. travanj 2024 07:38