StoryEditorOCM
KalelargaKROZ Adri.SmArtFish:

Podizanje svijesti o mogućnostima prekograničnih udruživanja malih priobalnih ribara

Piše Zadarska županija
5. lipnja 2020. - 19:06

U prostorijama HGK – Županijske komore Zadar, u četvrtak 4. lipnja 2020. godine, održan je prvi od dva predviđena seminara za podizanje svijesti o mogućnostima prekograničnih udruživanja malih priobalnih ribara u sklopu projekta „Adri.SmArtFish“. Aktivnosti projekta uključile su prezentaciju i pripremu jela te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela.

Projekt „Adri.SmArtFish“ financira se iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, njegova je provedba započela 1. siječnja 2019., a trajat će do 30. lipnja 2021. godine. Opći cilj projekta je jačanje uloge priobalnog ribolova na području GSA 17 (sjeverni i srednji Jadran) i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Vodeći partner projekta je talijanska regija Veneto, a jedan od partnera na projektu je Zadarska županija.

Seminar je okupio 24 sudionika iz Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore, Sveučilišta u Zadru i IZOR-a, te iz raznih ribarskih obrta i Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (LAGUR-a).

Prezentaciju o mogućnostima udruživanja održala je Ana Marušić Lisac, direktorica tvrtke Biotechnicon poduzetnički centar naglasivši kako je upravo hrvatska strana projekta zadužena za razradu svih mogućnosti prekograničnih udruživanja, za što je Ministarstvo poljoprivrede RH, kao jedan od projektnih partnera, izradilo detaljnu analizu.

„S obzirom da je Zadarska županija predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj, vrlo je bitno ulagati u razvijanje inovacija ovih sektora, a osobito u mali priobalni ribolov. Svrha udruživanja je promicanje, razvitak i očuvanje sektora malog priobalnog ribolova kroz provedbu programa i planova dugoročnog gospodarenja i iskorištavanja ribljih stokova te zaštita i očuvanje morskog ekosustava i bioloških resursa mora. Kao najpovoljnija mogućnost udruživanja pokazala se prekogranična udruga u koju bi bili uključeni talijanski i hrvatski ribari“, istaknuo je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije. 

Nakon seminara uslijedila je prva od dvije predviđene prezentacije i pripreme jela, te stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela koje su održane u prostoru „Zadar Cooking Class-a“. Kuhar Petar Pupovac iz restorana Zadar Jadera kuhao je i prezentirao gregadu od škrpine, kovača i pagara, a istovremeno je Dragana Milosavljević iz tvrtke Biotechnicon održala stručno predavanje o nutricionističkim vrijednostima ribljih jela te se posebno referirala na ribu od koje je skuhana gregada. Prezentaciji je nazočilo 25 sudionika, koji su imali priliku degustirati jelo te razmjenjivati iskustva. 

19. travanj 2024 06:21