StoryEditorOCM
KalelargaPREMIJER U GOSTIMA

"Poduzetnički inkubator je novi važan sadržaj za Zadar, za mlade, za poduzetnike, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti zemlje"

Piše Piše Predrag Opačić
21. rujna 2021. - 19:56

-Poduzetnički inkubator za kreativne industrije koji je danas otvoren je novi važan sadržaj za Zadar, za mlade, za poduzetnike, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti, izjavio je danas premijer Andrej Plenković na otvorenju Centra za kreativne industrije na Putu Murvice.

-Jedna smo od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada koji mogu biti korisnici ovog Centra, za što u Zadru ima velikog interesa, pogotovo među mladima. Drago mi je da je Zadarska županija dosada povukla 487 milijuna eura čime se cijelu Zadarsku županiju može razvijati na dobrobit svih njenih žitelja. Vlada kroz brojna ministarstva podupirat će sve ovakve projekte koji su na korist našoj konkurentnosti, rekao je Plenković

Premijer je nakon otvorenja Centra obišao i pogone „Maraske” gdje je razgovarao s Upravom.

-Sa svojih 200 godina, ta je tvornica brend ne samo po „Marschinu”, nego je brend i cijelog ovog kraja, to je jedna sjajna i uspješna priča. I njima i drugima u Zadarskoj županiji država je izašla u susret u COVID krizi, pomogla im, osigurala sredstva za plaće i, koliko znam, nakon krizne 2020. dobro se oporavljaju i vjerujem da će nastaviti s dobrim poslovanjem. To je kompanija sa 120 ljudi koji rade za domaće i inozemno tržište i tako pridonose brendiranju Zadra i cijeloga ovoga kraja, zaključio je Plenković.

Plenković je novinarima prokomentirao i situaciju u BiH i svoj razgovor s Christianom Schmidtom.

-Christian Schmidt je novi visoki predstavnik u BiH, poznajem ga dugi niz godina, a važno je što s Njemačkom imamo odlične odnose, dijalog i povjerenje. Razgovarali smo o njegovih prvih 6-7 tjedana na toj dužnosti i trenutnoj situaciji u BiH, o tome da su u listopadu 2022. novi izbori, da se polako ulazi u završnu fazu razgovora o reformi izbornog zakonodavstva. Naša politika je čvrsta, jasna, konzistentna, želimo izmjenu izbornog zakonodavstva temeljem dogovora stranaka i institucija kojim bi se omogućio izborni proces u kojem će Hrvati kao konstitutivan, ali i najmalobrojniji narod, moći birati svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH bez preglasavanja i izbornog inženjeringa, što su anomalija sustava kakvim smo svjedočili u prošlosti to nije korisno dobro za funkcioniranje BiH. Ta naša pozicija je čvrsta i jasna, ukazali smo mu to i danas. Svojim govorima je već pokazao da je jedan od aktera koji shvaća tu situaciju i razumije da je to sve samo ne dobro, izjavio je premijer Plenković.

U kratkom razgovoru s novinarima Plenković je prokomentirao i agresivne medijske istupe srpskog ministra Aleksandra Vulina:

-Svjesno i s punim uvjerenjem izbjegavam takve situacije međusobnog medijskog prepucavanja i nametanja nekog retoričkog konflikta od kojega možemo imati samo štete. Objasnio sam to u Saboru i to je ono što ću sigurno prakticirati i u budućnosti. Smatram da su takve izjave, naročito Vulinove, totalno neprimjerene i treba ih odbaciti i osuditi na svaki način. Želim da se pitanje hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj unaprjeđuje, da njihova prava budu zaštićena i da se dobro osjećaju. Imali smo ovu situaciju s pozivom za vješanje zastava, što se u Hrvatskoj nije dogodilo zbog povjerenja i zrelog i kvalitetnog odnosa koji Vlada ima s koalicijskim partnerom SDSS-om i njihovom mudrim i odmjerenim stavom. Odnosi sa Srbijom su opterećeni Miloševićevom velikosrpskom agresijom, ratnim štetama, neriješenim pitanjima naših logoraša i nestalih, ali to rješavamo dijalogom jer drugačije nije realno da se bilo koji problem riješi, rekao je Plenković po kojemu se Hrvatska brzo oporavlja od posljedica pandemije.

Kako to da je predsjednik Milanović sa sobom u SAD poveo Kolindu Grabar Kitarović i da hvali Vladu, pitali su novinari Plenkovića.

-Neka, to je dobro, odgovorio je premijer.

-Penava se kandidira za predsjednika Domovinskog pokreta? Svako dobro mu želim, to je moj HDZ-ovac, ja sam mu puno pomagao da ga izaberu, neka naših HDZ-ovaca, rekao je Plenković

16. travanj 2024 12:43