StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA FOTOGALERIJA

Pogledajte kako je Cvjetnica proslavljena u Zadru

Piše Zadarski.hr
25. ožujka 2018. - 14:08
cvjetnica16-250318_resize.JPG

Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palmovim i maslinovim grančicama.
Na misama se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.
Običaj vjerničkih povorki s palmovim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.
Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. 

Danas je zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio maslinove grančice u crkvi Svete Marije kod zadarskih benediktinki odatke su svećenici i puk krenuli u procesiji prema katedrali sv. Stošije gdje je nadbiskup Puljić predvodio misno slavlje za vrijeme kojeg se pjeva Muka našega Gospodina.

Pogledajte našu fotogaleriju s proslave Cvjetnice u Zadru.

25. travanj 2024 15:14