StoryEditorOCM
KalelargaRIJEČ SINOPTIČARA

Pogoršanje koje je stiglo je tek početak: Vakula najavljuje nove nevolje, izdan niz upozorenja

Piše JL
3. kolovoza 2020. - 21:44

Dijelove Hrvatske u ponedjeljak je pogodilo najavljivano nevrijeme, a glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u najnovijoj prognozi najavljuje da najintenzivnija promjena tek slijedi.

- Ako već niste - pripremite se na promjenjiv i nestabilan tjedan, te osjetno svježiji od prošloga, osobito na kopnu. Štoviše, nedavna upozorenja na opasnost od toplinskog vala već su zamijenila ona za mjestimične oluje uoči godišnjice "Oluje": grmljavinska nevremena, lokalno obilne pljuskove, tuču, na moru i moguće pijavice te najprije olujno jugo, zatim ponegdje buru. Zbog svega toga - ako baš ne morate - u utorak i srijedu ne plovite, barem ne manjim plovilima. A i putovanja kopnom bit će "izazovna" jer će atmosfera biti vrlo nestabilna. Naravno, kiša neće padati ni posvuda, ni stalno. Štoviše, mjestimice bi mogla i izostati, ali nije moguće pouzdano prognozirati gdje i kada... Za većinu ponovno povoljnije vrijeme - stabilnije, sunčanije i toplije, često i vruće - bit će od petka, najavljuje Vakula.

 i na sjevernom Jadranu će biti grmljavinskih nevremena, a moguće su i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, na moru i pijavice.

Sunčana će pak razdoblja omogućiti porast temperature zraka od jutarnjih 14 do 19 °C, na otocima i oko 23 °C - do najviših 25 do 28 °C, u gorju malo niže. Osim juga, prolazno će puhati i umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar, navečer ponegdje i bura.

Promjenjivo će biti i u Dalmaciji, također uz opasnost od olujnih nevremena s mjestimice obilnom kišom u samo nekoliko sati, a i tučom, na moru i pijavicama. More uglavnom umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, većinom uz umjereno i jako jugo, a navečer ponegdje bura i tramontana.

image
Upozorenja za utorak/Meteoalarm

Vjetrovito i gdjegod valovito bit će i na jugu Hrvatske, te također nestabilno, uz opasnost od lokalnih nevremena, osobito prema kraju dana. Najniža temperatura od 20 do 25 °C, a najviša oko 30 °C, prognozira Vakula.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu državu za utorak izdao niz upozorenja, uglavnom narančasta zbog izuzetno obilne kiše i grmljavinskih oluja te žuta zbog jakog vjetra.

- U srijedu svježije, u kopnenom porudručju uz pretežno oblačno i kišovito vrijeme, te često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će dojmu svježijeg pridonositi i od ponovno sunčanijeg četvrtka, kada će temperatura opet rasti, a kiša biti sve rjeđa.

I na Jadranu do četvrtka nestabilno, uz povremene mjestimične pljuskove i grmljavinu, te na sjevernom dijelu uz buru - u srijedu ponegdje i jaku, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima, a prema jugu slabiji i promjenjiviji vjetar. Uz sve više sunčanih sati opet će sve češće biti vruće, zaključuje prognozu HRT-ov Vakula.

16. travanj 2024 07:15