StoryEditorOCM
Kalelarga81 PREKRŠAJ

Policija je na zadarskim prometnicama provela akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Piše M.K.
26. studenog 2022. - 10:51

Kako bi povećala sigurnost u cestovnom prometu, Policijska uprava zadarska je 24. studenog provela preventivno-represivnu prometnu akciju ‘‘Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje‘‘.

Tijekom akcije utvrđen je ukupno 81 prometni prekršaj iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 25 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Zbog znatnog broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, Policijska uprava zadarska još jednom upozorava vozače i putnike da na prednjim i stražnjim sjedalima vozila koriste sigurnosni pojas, a vozače da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Osim navedenih prekršaja, policija je 24. studenog u 14.46 sati u Babindubu zaustavila 54-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,69 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka bez tehničkog pregleda. Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Tijekom 25. studenog u 3.40 sati u Zadru u Ulici Marka Marulića policijski službenici zaustavili su 28-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 1,75 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom. Vozač je uhićen te smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Također, danas u 10 sati u Sukošanu policijski službenici su zaustavili teretni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 52-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je uhićen te je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 15 dana, nakon čega je predan u zatvor u Zadru. 

Policija će i ovog vikenda, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

23. travanj 2024 18:32