StoryEditorOCM
KalelargaOD NEDJELJE

Ponovno kreće trajektna linija Zadar- Ancona kojom će naše tvrtke prevoziti svoju robu u Italiju; U Gaženici je na snazi poseban režim

Piše AVŠ
20. travnja 2020. - 21:28

U nedjelju 26. travnja, navečer u 22 sata, ponovno kreće trajektna linija iz Zadra za Anconu koju će održavati Jadrolinijin “Marko Polo”. Ova najstarija trajektna linija, koja je krenula još davne 1965. godine, obustavljena je zbog epidemije koronavirusa, ali na prijedlog zadarskih gospodarstvenika koji su usko vezani uz poslovanje s Italijom, ponovno se uspostavlja kao teretni promet.

Odlučeno je to nakon ankete koju je Hrvatska gospodarska komora provela među svojim članicama, kada je više od 30 tvrtki iz sektora cestovnog teretnog prijevoza tražilo povratak trajektne linije s Italijom. Naime, tjedno na ovoj liniji prometuje oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija. Uvođenjem trajektnog prijevoze dobiva se značajna vremenska i financijska ušteda za mnoge prijevoznike budući da je čekanje na granici kraće, manji je broj prijelaza i pojačanih graničnih kontrola, kao što je i manja potreba za formiranjem praćenih konvoja vozila u tranzitu.

Zadarska luka Gaženica izabrana je zato što zadovoljava sve tehničke uvjete za provođenje mjera zaštite.

- Kad pristanu, kamioni se iz trajekta direktno usmjeravaju na Kalmetinu, odnosno autocestu, odakle nastavljaju put prema odredištu. Dakle, koridor je otvoren, nema nikakvog zadržavanja i čekanja, niti opasnosti. Zato smo i tražili uvođenje ove linije jer možemo ispoštovati sve epidemiološke mjere. S druge strane, interes naših gopodarstvenika bio je velik, ova linija pogotovo je značajna na prehrambenu industriju, odnosno izvoz svježe ribe koji je sad značajno olakšan. Ali ne samo za njih, to je i drva industrija i tvrtke iz svih susjednih županija. Zato očekujem da će za ovu liniju biti dosta interesa - kazao nam je Denis Ikić, direktor Županijske komore Zadar.

20. travanj 2024 06:31