StoryEditorOCM
KalelargaSTANJE NA CESTAMA

Popuštaju ograničenja u prometu, za sva vozila otvorene autoceste A1 i A6

Piše HRT/HAK
22. siječnja 2023. - 17:24

Zbog snijega i jake bure promet je otežan diljem zemlje. Na svim autocestama nužan je oprez, a u nekim dijelovima obvezna je i zimska oprema. Ponovno su za sva vozila otvorene autoceste Zagreb - Split i Zagreb - Rijeka, a promet je zabranjen jedino još na A7.

Neki vozači kamiona zbog zabrane prometa na mnogim državnim cestama od jučer čekaju da im uvjeti dopuste vožnju. 

Još ima snijega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pada i danas, no zadržava se samo iznad 600 metara nadmorske visine. Ralice su očistile ceste, a na imotskom području palo je 20-ak centimetara. U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, na sjeverozapadu Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima.

- Uvjeti su povoljniji. Još uvijek ima udara bure i snijega na cestama, ali vozi se lakše, rekla je u podnevnom Dnevniku HTV-a Dajana Kruneš.

Istaknula je kako je na terenu 25 kamiona zimske službe, te da su ceste prohodne.

- Probleme stvara bura, ponajviše u priobalju. U prekidu su pojedine katamaranske, trajektne i brodske linije, tako da us neki otoci još uvijek odsječeni, rekla je.

Iako je u najavi lagano smirivanje vremena, svakako treba biti oprezan i na put ne kretati bez zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Još ima snijega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pada i danas, no zadržava se samo iznad 600 metara nadmorske visine.

Ralice su očistile ceste, a pomorski promet ponovno teče normalno.

Na imotskom području palo je 20-ak centimetara snijega.

Na jugu kiša i južina

Jug Hrvatske je u znaku južine.

- Osim kiše koja neprestano pada, većih poteškoća nema. Promet je srednjeg intenziteta. Od ponoći u oba smjera prošlo je oko 400-tinjak vozila. Vjetra zasad na jugu nema, bura je najavljena za utorak, a Pelješki most može izdržati udare do 180 kilometara na sat s obje strane mosta. Postavljeni su burobrani visine 3,2 metra i to je jedan od jamaca za neometano odvijanje prometa, rekla je HRT-ova novinarka Sandra Lacković.

Pomorski promet

U prekidu su:

trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska;

katamaranske linije: Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik;

26. travanj 2024 21:43