StoryEditorOCM
KalelargaANGELO ŽILIĆ

"Poručujem Plenkoviću i svima onima koji na silu žele da mi Škabrnjani oprostimo i zaboravimo onima koji su nas ubijali – to se neće dogodit"

Piše Zadarski.hr
2. studenog 2023. - 12:12

Županijski vijećnik Angelo Žilić poslao je medijima priopćenje povodom škabrnjske inicijative koja se protivi dolasku SDSS-ovih predstavnika na obilježavanje obljetnice pada 18. studenog. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Premijer Plenković je prošle godine pod okriljem noći, dan prije obljetnice pada Škabrnje i Vukovara, doveo Anju Šimpragu, podpredsjednicu vlade da se pokloni žrtvama Škabrnje. To su učinili podmuklo bez da su o tome obavjestili mještane općine Škabrnja te tako navukli bijes i ogorčenje svih nas koji smo u patnji i boli proživljavali spomen na pad Škabrnje i monstruozne zločine počinjene od strane četničkih spodoba i JNA vojske pod zvijezdom petokrakom.

Svoj prikriveni dolazak su pravdali pomirbom, povjerenjem i suživotom.

Mi Škabrnjani smo imali povjerenje u naše susjede 1991. godine koji su, kad im se ukazala prilika, počeli paliti, pljačkati i ubijati svoje dojučerašnje susjede i prokazivati na one koji su se skrivali po podrumima.

Suživot je danas itekako moguć što je vidljivo i po koaliciji između vladajućih i SDSS-a, inače stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić. Upravo ta koalicija štiti spomenike četničkim vojvodama po mjestima u okolici Vukovara, štiti zločince koji i dalje slobodno hodaju po Negoslavcima u Lijepoj našoj i drugim mjestima, štiti sve one koji zvjerski i dalje po našoj dalmatinskoj regiji i zadarskoj okolici skidaju i pale zastave, veličaju takozvanu SAO Krajinu i uništavaju spomenike naših palih heroja iz Domovinskog oslobodilačkog rata.

Ne vidim da je notornom Pupovcu ili Anji to zasmetalo pa da je u medijima iznijela javnu osudu svih tih provokacija. Šutnja je često jača i od riječi a njihova šutnja je zapravo znak odobrenja na sve ovo što se događa.

Naposljetku, kako se pomiriti sa nekim tko i dalje veliča zločinačku ideju velike Srbije i četnički pokret?

Kako se pomiriti i oprostiti kad zločinci i nakon 30 godina nisu odgovarali za svoje nedjela?

Kako oprostiti nekome tko uopće nije ljudsko biće, jer upravo te spodobe koji su činili zločine su oličenje zla?

U Škabrnji ne postoji obitelj koja nije izgubila barem jednog člana u napadu.

Tko će vratiti naše najmilije, tko će vratiti moju ubijenu baku, moju uništenu mladost i litre suza i patnje moje obitelji i obitelji svih Škabrnjanaca?

Tražiti oprost a i dalje biti u stranci koja ima četnički predznak i koja štiti sve ono što je uništavalo moju i našu domovinu je još jedna politička licemjernost koja kod nas Škabrnjana neće i nesmije proći.

Upravo iz ovih razloga poručujem Plenkoviću i svima onima koji na silu žele da mi Škabrnjani oprostimo i zaboravimo onima koji su nas ubijali – to se neće dogodit.

Neće se dogoditi sve dok zločinci ne budu kažnjeni onako kako zaslužuju.

Neće se dogoditi sve dok postoji neiskrenost u traženju oprosta i dok je oprost politički motiviran.

Neće se dogoditi dok mi Škabrnjani ne dobijemo ratnu odštetu za pretrpljeno uništenje i opljačkano selo.

Ožiljak ranjavanja na mom tijelu je vječni podsjetnik na stradavanje moje Škabrnje, moje bake, moje tete, mojih sumještana te upravo zbog svega navedenog dajem podršku i potpis Inicijativi protiv dolaska takvih osoba.

Nikad zaboraviti, nikada oprostit

Angelo Žilić

Najmlađi civilni stradalnik Škabrnje

05. svibanj 2024 09:15