StoryEditorOCM
KalelargaIVAN MATIĆ:

"Postoji sporazum kojim je Županija dala prostor gdje je MAS, a zauzvrat dobila zgradu Doma županije. Zašto onda dižemo kredit i odlazimo iz Doma?"

Piše L.B.
30. studenog 2022. - 13:55

- Navodno u županiji postoji Prijedlog podjele imovine između RH i županije. Podjelu je trebalo izvršiti po tadašnjem zakonu kada su se uredi odvojili od županije.  Prijedlog je službeno utvrdilo tadašnje Županijsko poglavarstvo i uputilo Središnjem uredu za imovinu (sada je to Ministarstvo imovine). Sva imovina je procijenjena i bila spremna za odlučivanje. Prijedlog kao neriješen još uvijek postoji u Ministarstvu imovine i nitko ga nije poništio – ustvrdio je na sjednici Županijske skupštine MOST-ov vijećnik Ivan Matić.

- Sporazumom o podjeli imovine između države i Zadarske županije, županija je dala zgradu na zadarskim bedemima RH, to je sadašnji Muzej antičkog stakla, a Država se obvezala Zadarskoj županiji dati postojeću zgradu županije. Radi se o Sporazumu od prije 15-tak godina koji postoji u Zadarskoj županiji i u u Ministarstvu državne imovine (prije DUUDI). Postoji i u Ministarstvu kulture, jer se bez njega nije ni mogao realizirati Muzej antičkog stakla u Zadru.  Zašto onda nismo vlasnici zgrade Doma županije? Odustanemo od preseljenja i uštedimo milijune. Naime, na ovoj županijskoj skupštini imamo odluku o proračunu za 2023. iz kojeg je razvidno da Zadarska županija diže milijune eura kredita koje treba uložiti da bi se Županija preselila iz uvjetnog u neuvjetan prostor. Da bude stvar još gora i sve u skladu s onom emisijom „u zdrav mozak“, zgrada bivših Ureda državne uprave za čije se uređenje dižu milijuni eura kredita i u koju se treba ulagati milijune eura u vlasništvu je RH. Da čovjek ne povjeruje – zaključio je Matić, dodajući da je zgrada županije još uvijek u vlasništvu MORH-a, da ju je ministar Šušak dao županiji na korištenje i da je logično da se taj objekt daruje Zadarskoj županiji.

- Ovaj objekt cca 2.000 m2 sa pripadajućim zemljištem od cca 3.500 m2 vrijedi milijune. Mislim da bi odluka o darivanju trebala prethoditi prihvaćanju bilo kakvog projekta preseljenja županijskih službi iz ove zgrade – zaključio je Matić.

Župan Božidar Longin kazao je da nema saznanja o sporazumu od prije 15 godina.

- Zgrada gdje je su bili uredi državne uprave bit će prebačena u vlasništvo Županije, jer smo preuzeli državnu upravu. Objedinit ćemo sve urede i troškovi će biti manji – odgovorio je župan.

19. travanj 2024 20:36