StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: MINISTRICA GOSPODARSTVA MARTINA DALIĆ U ZADRU IZNENADILA IZJAVOM

„Povećat ćemo kvote za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja, iako imamo velik broj nezaposlenih građana Hrvatske!“

23. siječnja 2017. - 14:25
okrugli_stol_dalic1-230117

- Ove godine ćemo značajno povećati kvote za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja. To zasigurno nije optimalna i najbolja mjera u vrijeme kada imamo velik broj nezaposlenih, ali moramo biti svjesni problema da dio raspoložive radne snage ne korespondira sa radnim mjestima koja se nude – izjavila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić u ponedjeljak u Zadru, uoči predstavljanja Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva.

Na novinarsko pitanje ima li država plan vezano uz raskorak između 240 tisuća nezaposlenih na Zavodu i istodobno teškog nalaženja radnika sezonaca ili medicinskih sestara, ministrica Dalić je podvukla da se to tiče kvalitete rada Zavoda za zapošljavanje.

- Strukturne neravnoteže na tržištu rada gdje sa jedne strane vidimo da postoji velika potražnja za određenim zanimanjima a s druge strane postoji značajan broj nezaposlenih ljudi na žalost nije osobina tržišta rada koju vidimo od jučer. Ono što se u tome dijelu može napraviti tiče se kvalitete rada Zavoda za zapošljavanje, programa koji se nude osobama koje su nezaposlene ili žele ući na tržište rada u smislu prekvalifikacija, doškolovanja… Dakle taj sustav kontinuiranog obrazovanja i pristupa i mogućnosti odraslih osoba da pristupaju edukaciji je jedna od najbitnijih mjera za uklanjanje tih strukturnih ravnoteža. Ali isto tako treba biti realan: vidjevši iskustva drugih zemalja, razvijenijih i bogatijih od nas, taj problem vjerojatno neće biti moguće ukloniti i stoga smo jednim dijelom ove godine taj problem adresirali značajnim povećanjem kvota za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja. To u vrijeme kada imamo velik broj nezaposlenih zasigurno nije optimalna i najbolja mjera, ali jednostavno želim biti realna i ukazati i problem pred kojim ne smijemo i ne možemo zatvarati oči – rekla je Martina Dalić.

Potpredsjednica Vlade predstavila je potom Akcijski plan rasterećenja gospodarstva, kojega je već iznijela u Karlovcu i Varaždinu, u ponedjeljak u Zadru i Šibeniku, a nastavlja se u Slavoniji.

- Administrativni plan donosi više od sto mjera koje su usmjerene na pojednostavljenje primjene postojećih zakonskih propisa i podzakonskih akata kako bi se osigurala ušteda za poslodavce u smislu manjih troškova primjene onoga što zakonodavac traži. Uz to, u jednom dijelu Akcijski plan donosi mjere vezane uz liberalizaciju tržišta usluga, vezane uz jednostavniji, brži i bolji pristup tržištu, odnosno potpuno digitalno osnivanje poduzeća, što jednostavnog d.o.o.-a, što običnog d.o.o.-a.

Koliko će ovaj Akcijski plan zapravo pomoći gospodarstvenicima, a umanjiti prava radnika?

- Akcijski plan u području zaštite na radu, kao i u području sanitarno tehničkih uvjeta, ne ukida niti jedan postojeći standard. Standardi zaštite ostaju razmjerni javnome interesu. Akcijski plan donosi jednostavniji i fleksibilniji način primjene tih standarda, posebno za male poduzetnike. Mi danas imamo jednak način primjene standarda neovisno o veličini poduzetnika. Novi plan donosi pojednostavljenje i pojeftinjenje, posebno za male poduzetnike, njima će to biti moguće rješavati on-line obrascem – navela je Dalić.

Vezano uz novinarska pitanja o pisanju žalbe za poništenje arbitražne odluke iz Ženeve u sporu protiv mađarskog MOL-a, ministrica Dalić ustrajala je u tome da se sva pitanja o toj temi „trebaju uputiti resornom ministarstvu“.

DARIO JURIN: „ZADARSKA ŽUPANIJA DOSEGNULA JE RAZINU PRIHODA IZ 2008!“

Predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Zadar Dario Jurin je na konferenciji u hotelu „Kolovare“ ministrici Dalić iznio podatak da Zadarska županija nikada nije imala veći broj zaposlenih.

- Taj je broj veći nego krizne 2008.godine. Istodobno, u Hrvatskoj imamo 100 tisuća više nezaposlenih nego prije 2008.godine – rekao je Jurin, kazavši kako je u Zadarskoj županiji dosegnuta razina prihoda iz 2008.godine, što je postignuto u vrlo malom broju županija.  

06. svibanj 2024 10:14