StoryEditorOCM
KalelargaDODIJELJENE POHVALE

Povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila načelnik PU Anton Dražina s najbližim suradnicima položio vijence i zapalio svijeće

Piše Pu zadarska
25. rujna 2020. - 10:49

Povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila, danas je načelnik Policijske uprave Anton Dražina sa svojim najbližim suradnicima na Gradskom groblju u Zadru položio vijence i zapalio svijeće u spomen na sve poginule hrabre hrvatske redarstvenike.

Vijence su položili i roditelji i članovi obitelji poginulih pripadnika Policijske uprave zadarske, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukića, te predstavnici udruge SJP „Poskoci“ i „Prvi hrvatski redarstvenik“.
Nakon polaganja, uslijedila  je molitva odrješenja, koju je predvodio vojni kapelan kapelanije „Sv. Gabrijel arkanđeo“, don Ivo Topalović.

Zbog trenutnih epidemioloških uvjeta, pored odavanja počasti na Gradskom groblju, ove godine nisu upriličena druga događanja. Prošle godine ovaj dan smo proslavili okupljeni u velikom broju s našim dragim uzvanicima u prostorijama luke Gaženica i tada svečano uselili u nove prostorije Pomorske i aerodromske policije, gdje su policijskim službenicima i drugim službenicima uvelike poboljšani uvjeti rada i boravka, te omogućena brža i efikasnija prometna povezanost kako sa zračnom lukom tako i sa službenim policijskim plovilima.

Nastavljeno je ulaganje u objekte te je u obnovljen i moderno uređeni objekt u Ulici Stjepana Radića u Zadru gdje preselila Prva i Druga policijska postaja Zadar, a daljnja ulaganja nastavljena su u Policijskim postajama Benkovac i Obrovac gdje je u tijeku energetska obnova, kako bi se u budućnosti osigurali najviše standarde moderne policije i budućim naraštajima osigurali prostorije i tehnička oprema prilagođena zahtjevima vremena koja su ispred nas.
U zalog sjećanja i kao čin zahvale na poginule kolege iz redova policijske uprave koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote utkali u temelje slobodne Hrvatske, objekti i dvorane u sastavu policijske uprave imenovani su njihovim imenima.

U protekloj godini dana učinjeni su brojni koraci upravo da bi se približili građanima,  izgradilo povjerenje i sigurnost građana. Primali smo mnoge pohvale i pritužbe koje su nas jednako motivirale u radu, a naši policijski službenici osim uobičajenih zadaća, prevencije sa svim oblicima kažnjivih ponašanja, borbe s kriminalitetom, očuvanje povoljnog stanja sigurnosti, i zaštite kopnene i morske državne granice, ove godine imali su i izazov kojeg je pred njih stavila pandemija COVID-19, gdje su uz druge nadležne službe opet bili u prvim redovima kako bi svojim djelovanjem dali doprinos na očuvanju zdravlja naših sugrađana.

Dobra suradnja i otvorenost prema medijima, sudjelovanje policijskih službenika i policijskih rukovoditelja u medijskom prostoru, učinkovito djelovanje policijskih rukovoditelja u  Vijećima za prevenciju unutar gradova i općina naše županije, omogućena je  svim građanima pravovremena dostupnost obavijesti vezanih za njihovu sigurnost i informiranost.

Uz pomoć naših stranih policijskih kolega te kolega iz drugih policijskih uprava tijekom ljeta  u svim dijelovima županije omogućili smo nesmetan, siguran boravak i kretanje turista tijekom ljeta kroz operativnu akciju Sigurna turistička sezona.
Ugled policije u cijelosti gradi se kroz rad te hrabrom, nesebičnom i odlučnom postupanju svakog našeg policijskog službenika na terenu, a dosljednost u provođenju zakona sačuvat će povjerenje u sustav unutarnjih poslova.

Kao rezultate ovogodišnjega rada (tijekom proteklih osam mjeseci) možemo istaknuti smanjen broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i smanjenje broja kaznenih djela i povećan broj otkrivenih počinitelja i njihovo procesuiranje nadležnim sudbenim tijelima. Zabilježeno je 2 167 kaznenih djela, što je za 327 KD ili 13,1%  manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ( 2.494 kaznenih djela). Ukupno je riješeno 1 386 kaznenih djela (od čega 87 djela iz prijašnjih godina) što je za 4,1% više nego u osam mjeseci 2019. godine.

Proslava Dana policije je uvijek prilika kako bi u vlastitim redovima pohvalili odlučne, hrabre i profesionalne, koji su u protekloj godini uložili izniman napor u izvršavanju policijskih zadaća kroz savjesno, odgovorno i profesionalno postupanje što je bitno utjecalo na jačanje povjerenja građana u policiju i ostvarenju planiranih ciljeva.

Ove godine zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana načelnik Policijske uprave zadarske pohvalio je deset službenika/ca.

Isto tako, za uspješnu suradnju na poduzimanju mjera radi ostvarenja zaštite sigurnosti građana i imovine u protekloj godini pohvalio je i dva građana koji su doprinijeli pozitivnom sigurnosnom ozračju.

18. travanj 2024 21:28